Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Söder ordförande i OSSE:s svenska delegation

Sverigedemokraten Björn Söder har valts till ordförande i den svenska delegationen till Organisationen för säkerhet och samarbetes (OSSE) parlamentariska församling.
Politik • Publicerad 13 oktober 2022
Sverigedemokraten Björn Söder har valts till ordförande i den svenska delegationen till Organisationen för säkerhet och samarbetes (OSSE) parlamentariska församling. Arkivbild.
Sverigedemokraten Björn Söder har valts till ordförande i den svenska delegationen till Organisationen för säkerhet och samarbetes (OSSE) parlamentariska församling. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Till vice ordförande utsågs Johan Büser (S), som var ordförande under förra mandatperioden.

OSSE har sitt ursprung i Europeiska säkerhetskonferens (ESK) som bildades 1975. Organisationen fick sitt nuvarande namn 1995.

Annons

OSSE:s parlamentariska församling (OSSE PF) etablerades 1990. Församlingen har 323 ordinarie ledamöter från 57 stater.

President i den parlamentariska församlingen är moderaten Margareta Cederfelt.

Den svenska delegationen består av åtta riksdagsledamöter från S (4), M (2) och SD (2). Det är ytterst sällan som det sker omröstningar i delegationen. Ordförande har inte någon utslagsröst.

Ledamöterna sitter på personliga mandat och är anslutna till respektive partigrupp i församlingen, som består av fyra partigrupper, den socialistiska, den konservativa, den liberala samt den konservativa reformativa gruppen, i vilken SD ingår.

OSSE:s parlamentariska församling ska genom dialog bidra till och främja konfliktlösning, en demokratisk samhällsutveckling och rättsstatens principer i medlemsländerna. Församlingen ska även följa upp hur väl medlemsländernas regeringar genomför de resolutioner och rekommendationer som församlingen antar vid sina möten.

En av organisationens viktigaste uppgifter är som valobservatör.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons