GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Socialdemokraterna lovar höjd pension

Statsminister Stefan Löfven lovar att försöka höja pensionerna med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionärer.\nFörstamaj • Publicerad 1 maj 2018
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven talar med Josef Forsenblad vid kaffestunden med tårta i samband med Löfvens besök på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven talar med Josef Forsenblad vid kaffestunden med tårta i samband med Löfvens besök på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.Foto: Janerik Henriksson/TT

– De som arbetat ett helt yrkesliv ska ha det bättre, säger han.

Löfven utfärdade sitt vallöfte när han höll en kortversion av sitt förstamajtal på ett äldreboende i Södertälje.

Löftet riktar sig inte till dem med allra lägst pensioner, utan dem som har jobbat hela sitt liv men ändå har svårt att klara sig. Han ger några exempel på vilka som berörs.

– Det är städare, lagerarbetare, butiksanställda, lastbilschaufförer och grundskolelärare, som jobbat ett helt arbetsliv. De ska ha det bättre, säger Löfven.

– Pensionerna är för dåliga. Har du slitit ett helt arbetsliv och ändå sitter där med så låg inkomst så att man inte känner en ekonomisk trygghet, då är det något som är fel.

Vallöftet innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10 av dagens pensionärer i Sverige.

Mest får de som har mellan 11 000 och 14 000 i pension. De får enligt S-förslaget 600 kronor mer i månaden. Efter skatt blir det 5 000 kronor mer om året, uppger Löfven.

Regelverket för bostadstillägget ska, enligt vallöftet, samtidigt justeras för att ingen ska drabbas av lägre bostadstillägg för att pensionerna höjs.

För dem med allra sämst pensioner, framförallt de med garantipension, så hänvisar Löfven till en överenskommelse som gjordes i julas i den så kallade pensionsgruppen som ska ge dem mer i plånboken.

För de med högre pensioner har S redan lovat att ta bort skillnaden i skatt på pension och på förvärvsinkomst till 2020.

Socialdemokraterna kan inte genomföra sitt nya vallöfte ensamma. Löfven ska nu ta förslaget till den så kallade pensionsgruppen, där de partier som står bakom dagens pensionssystem finns representerade.

Han tror att partierna kommer att kunna ingå en överenskommelse, eftersom alla, enligt Löfven, bör inse att pensionerna för dem som jobbat hela sitt yrkesliv måste bli bättre.

– Gör vi inte det, då går vi vidare på ett annat sätt, uppger Löfven.

Han nämner att alternativet är att sänka skatten på pensioner, vilket en regering med majoritet i riksdagen kan genomföra utan att nå en överenskommelse i pensionsgruppen.

Vallöftet beräknas kosta statskassan fyra miljarder kronor per år och ska betalas via statsbudgeten, inte genom att höja pensionsavgifterna..

Löfven kan inte ge något årtal för när vallöftet ska vara genomfört.

– Vi vill göra det så fort vi kan, säger han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tog också upp pensionerna i samband med sina första majtal. LO vill höj pensionsavgifterna med två procentenheter för att få en bred höjning av pensionsnivåerna.

Thorwaldsson pekade på att varannan LO-kvinna bara får garantipension och blir fattigpensionär.

– Vi vill förstärka hela pensionssystemet, men det är bara det att om man höjer pensionsavgifterna nu, vilket vi absolut kan komma behöva göra, då syns inte det på 30 år. Vi vill göra något här och nu, säger Löfven.

Peter Wallberg/TT

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.