Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finlands president: Rakt samtal med Putin

Socialdemokraterna i Finland stöder ett finskt medlemskap i Nato. En överväldigande majoritet av ledamöterna i partifullmäktige säger ja.
Finlands president Sauli Niinistö har nu haft ett "rakt och rättframt" telefonsamtal med sin ryske kollega Vladimir Putin.
Finland • Publicerad 14 maj 2022
Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under lördagens telefonmöte meddelade Niinistö att Finland ämnar söka medlemskap i Nato inom de närmsta dagarna. "Samtalet var rakt och rättframt och genomfördes utan att vara tillspetsat", skriver han på Twitter.

Enligt ett uttalande från det finländska presidentämbetet sade Niinistö till Putin att de ryska kraven i slutet av 2021, som syftade till att hindra länder från att gå med i Nato, samt Rysslands massiva invasion av Ukraina i februari 2022 har ändrat säkerhetsläget för Finland.

Annons

"I framtiden kommer Finland vilja ta hand om de praktiska frågor som uppstår genom att vara granne med Ryssland på ett korrekt och professionellt sätt", heter det vidare.

Bomberna avgjorde

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax svarade den ryske presidenten att det vore "ett misstag" av Finland att överge sin "traditionella militära neutralitetspolitik".

Finlands statsminister Sanna Marin meddelade på lördagsförmiddagen att partistyrelsen föreslår att de finländska Socialdemokraterna (SDP) ska stöda ett finskt medlemskap i Nato:

– Som en följd av den förändrade säkerhetsmiljön i Finland och Europa stödjer SDP ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. SDP ger sitt stöd till statsledningen att öppna diskussionen om ett medlemskap. Partistyrelsen godkände förslaget enhälligt och den socialdemokratiska riksdagsgruppen har yttrat sig i frågan.

Senare kom beskedet från SDP:s partifullmäktige: Partistyrelsens förslag godkändes med rösterna 53 för, 2 blanka och 5 nej, rapporterar Yle.

– I samma stund som bomberna föll över Ukraina så ändrades allt, konstaterade riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman i samband med beskedet.

– Vi kan inte ta minsta risk att bli lämnade ensamma med Ryssland.

Inför det finländska beslutet har statsledningen analyserat och gjort sig redo för alla tänkbara sätt som Ryssland kan reagera på, sade Niinistö i en intervju med Yles Morgonettan före samtalet med Putin.

Niinistö tror inte att Ryssland kommer att reagera militärt mot Finland, men ser det som sannolikt att det kommer motdrag i andra former:

– Gränskränkningar, ökad militär aktivitet i närheten av gränsen mot Finland, ökad aktivitet i Östersjön.

Hälsning till svenska S

Annons

Inför SDP:s partifullmäktiges omröstning sände statsminister Sanna Marin en särskild hälsning till sina partikamrater i Sverige, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Det är viktigt för oss socialdemokrater att analysen och slutsatserna av det rådande läget är samstämmiga både i Finland och i Sverige. Att Finland och Sverige går med i Nato tillsammans skulle vara ett bättre alternativ än att vi går i olika takt eller åt olika håll, sade Marin.

Under söndagen lämnar partistyrelsen för Socialdemokraterna i Sverige besked i Natofrågan. Beslutet tas "självständigt utifrån det som är bäst för Sverige och Sveriges säkerhet", skriver partisekreteraren Tobias Baudin i ett mejl till TT.

"Men Finlands agerande är självklart något som påverkar också vår process."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons