Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De gröna och ytterhögern framåt i Niedersachsen

Miljöpartiet De gröna och ultranationalistiska AFD går framåt i det för Tyskland viktiga delstatsvalet i Niedersachsen .
Socialdemokraterna backar men blir ändå största parti, medan CDU:s kräftgång fortsätter.
Tyskland • Publicerad 9 oktober 2022
Stephan Weil (SPD), ministerpresident i tyska förbundslandet Niedersachsen väntas kunna fortsätta att styra.Foto: Bernd von Jutrczenka/DPA via AP/TT

Socialdemokraterna (SPD) väntas få omkring 33 procent av rösterna enligt vallokalsundersökningar och de första prognoserna på söndagskvällen. SPD lär därmed fortsätta att styra det industritäta förbundslandet Niedersachsen.

Beskedet är välkommet för den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz i Berlin, som behöver partikolleger som ledare för de viktiga förbundsländerna. Resultatet gav inte heller sken av att vara ett direkt protestval mot Tysklands regering, där SPD samregerar med De gröna och liberala FDP.

Energipriser rusar

Annons

Men Socialdemokraterna ser samtidigt ett växande missnöje på grund av snabbt ökande priser på grund av inflation och det ryska invasionskriget i Ukraina. Energikrisen slår dessutom extra hårt mot Tyskland som tidigare varit delvis beroende av bland annat gasleveranser från Ryssland.

Enligt tv-bolagen ZDF och ARD backar Socialdemokraterna med 3,7 procentenheter jämfört med valet 2017.

Miljöpartiet De gröna, som samregerar i Berlin, går däremot framåt i Niedersachsen enligt prognos. Partiet får 14,4 procent, en oväntad stor ökning med 7,7 procentenheter enligt ZDF:s prognos.

Tysklands tidigare dominerande parti, konservativa CDU, fortsätter att rasa i val. Partiet tappade 5,6 procentenheter jämfört med förra valet och fick 28 procent – vilket visar partiets vilsenhet efter Angela Merkels ledarskap.

Vänsterpartiet Linke backar med två procentenheter och är därmed nästan obefintligt i Niedersachsen med sina knappa tre procent.

Även liberala FDP backar till knappt fem procent.

Ultranationalistisk framgång

Ultranationalistiska högerpartiet AFD lockade ett ökat antal röster jämfört med valet 2017. Partiet beräknas få närmare drygt elva procent jämfört med omkring sex procent vid förra valet. På riksnivå i Tyskland vänder övriga partier AFD ryggen på grund av dess politik samt misstankar om extremistkopplingar.

Samtliga siffror är prognoser.

Men om resultatet håller i sig väntas socialdemokraten Stephan Weil därmed kunna fortsätta att styra Niedersachsen från dess huvudstad Hannover, i samarbete med bland annat De gröna. I en första kommentar sade Weil att ett samarbete med CDU inte är att vänta.

Niedersachsen, med närmare åtta miljoner invånare, i nordvästra Tyskland lever främst på industri och jordbruk. I förbundslandet finns bland annat fordonsjätten Volkswagen och en stor producent av vindkraft.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons