Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Snabbare process kring återkrav föreslås

Politik • Publicerad 5 april 2022
Förslaget gäller till exempel återkrav av ersättning från Försäkringskassan som mottagaren inte haft rätt till. Det ska då gå snabbare att kräva tillbaka pengarna. Arkivbild.
Förslaget gäller till exempel återkrav av ersättning från Försäkringskassan som mottagaren inte haft rätt till. Det ska då gå snabbare att kräva tillbaka pengarna. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Beslut om återkrav från myndigheter ska kunna verkställas snabbare, det föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

"Det kan till exempel handla om återkrav av ersättning från Försäkringskassan som mottagaren inte haft rätt till", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Annons

Förslaget innebär att förvaltningsmyndigheters beslut om återkrav och annan betalningsskyldighet ska kunna verkställas direkt. Myndigheter ska då kunna vända sig direkt till Kronofogden för utmätning utan att behöva ansöka om betalningsföreläggande eller att ansöka om stämning vid allmän domstol.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september i år. För CSN föreslås de nya reglerna tillämpas på beslut som meddelas efter den 31 augusti 2025.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons