Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Snabba ryck irriterar i Strasbourg

EU-parlamentet får en ny generalsekreterare i italienaren Alessandro Chiocchetti. Men tillsättningen möts av rejäl kritik och anklagelser om nepotism och uppgörelser i skymundan.
EU • Publicerad 13 september 2022
EU-parlamentets byggnad i Strasbourg, där tillsättandet av en ny topptjänsteman får skarp kritik.
EU-parlamentets byggnad i Strasbourg, där tillsättandet av en ny topptjänsteman får skarp kritik.Foto: Jean-Francois Badias/AP

Chiocchetti var tidigare stabschef hos talman Roberta Metsola och godkändes sent i måndags efter en rejält uppsnabbad process.

Tillsättandet har visserligen varit på gång under hela sommaren, men har hela tiden omgärdats av kritik både mot att Chiocchetti främst anses få jobbet på grund av sina kontakter med talmannen och inom konservativa partigruppen EPP, snarare än för sin kompetens. Bakom tillsättandet finns också en uppgörelse som ger nya topposter till två andra partigrupper: liberala RE och vänstergruppen GUE-NGL.

Annons

Finländska EU-parlamentetsledamoen Heidi Hautala varnar för att tillsättandet skadar parlamentets rykte rejält.

"Chefen för parlamentets administration, med en personal på över 8 000 personer och en budget på nära två miljarder euro, väljs ut i en grupp på fyra kandidater efter tio minuters presentation. Det är helt olämpligt och inte ens i närheten av att uppfylla kraven på rekryteringar", säger Hautala i ett uttalande enligt nyhetssajten Politico Europe.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons