Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Småsparare satsar på svag krona

Svenska småsparare fortsätter att ösa in pengar i globala fonder och fonder med USA-fokus – vilket har varit en smart strategi när kronan har försvagats.
Men det finns risk för besvikelse om kronförstärkningen tar fart.
Ekonomi • Publicerad 30 september 2023
Försvagningen av kronan påverkar fonders värde. En sparare som satsade på en fond med dollartillgångar för tre år sedan har kunnat räkna hem ett valutalyft på 23 procent. Arkivbild
Försvagningen av kronan påverkar fonders värde. En sparare som satsade på en fond med dollartillgångar för tre år sedan har kunnat räkna hem ett valutalyft på 23 procent. ArkivbildFoto: Martina Holmberg / TT

Svenskar sparar gärna i globalfonder – intresset är stort och konstant, enligt Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

– Den senaste månaden tycks intresset för USA-fonder, i viss mån även techfonder, ha ökat, säger hon.

Annons

I år har antalet svenska kunder hos Nordnet som sparar i globalfonder ökat med 9,5 procent. Men det säger egentligen inte så mycket eftersom många fondsparare redan äger globalfonder och köper nya fondandelar i dem månad efter månad.

– Min bild är att det är vanligt bland våra fondsparande kunder att ha en globalfond som grund i sparandet, säger Frida Bratt.

Men alla sparare tänker inte likadant.

– Parallellt ser vi att sparare som är aktiva på aktiesidan har en ökad valutamedvetenhet. De väljer bort vissa aktier för att de är lite rädda för valutaeffekten om kronan stärks mot dollarn.

"Fantastisk resa"

Såväl institutioner som privatpersoner har sparat mycket globalt under lång tid, framhåller Maria Landeborn, Danske Banks sparekonom.

– Globalfonder och USA-fonder har vuxit i popularitet. Det har varit en fantastisk resa att som svensk spara globalt på grund av den svaga kronan då vi har fått fler kronor för varje investerad dollar, säger hon.

Om kronan stärks kommer det här att slå åt motsatt håll, påpekar hon.

– Vi får nu frågor om det är klokare att investera mer i Sverige, och ta hem en del av vinsterna man har gjort utomlands. Jag tror inte nödvändigtvis att småsparare tänker att man ska köpa än mer USA-fonder just nu, eftersom de upplevs som dyra på grund av att kronan är svag.

Trots dessa tendenser bedömer Maria Landeborn att globala investeringar kommer att fortsätta framöver.

– Valutakursrörelser är svåra att förutspå och jag tycker inte att man som sparare ska lägga för mycket fokus på om kronan är dyr eller billig. De fördelar man får i form av riskspridning när man sparar globalt väger tyngre.

Ingen Europatrend

Annons

Frida Bratt tror att kronans breda nedgång under året har påverkat sparare.

– Den allmänna diskussionen om kronan är dyster och många sparare agerar på det. Men läget kan vända snabbt och effekten blir då den motsatta. Och det finns en grupp sparare som är medvetna om detta, säger hon.

Det är främst den amerikanska marknaden som lockar svenska sparare, enligt Frida Bratt.

– Vi ser ingen trend att sparare blickar mot Europa i någon större utsträckning, utan det är USA som är av intresse.

– Det har nog att göra med att konjunkturnedgången där väntas bli rätt mild. Många ser att det kommer fortsätta gå bra för USA:s ekonomi och därmed också för de amerikanska börsbolagen.

Fakta: Så sparar svenskarna

Vid utgången av andra kvartalet i år uppgick den totala fondförmögenheten i Sverige till 6 691 miljarder kronor – det mesta i så kallade aktiefonder, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Bland aktiefonderna ligger det mesta i globalfonder, enligt augustisiffrorna från Fondbolagens förening över fondförmögenheten:

Globalfonder: 2 176 miljarder kronor (nettoökning 1,5 miljarder kronor)

Sverigefonder: 955 miljarder kronor (nettominskning 2,8 miljarder kronor)

Nordamerikafonder: 243 miljarder kronor (nettoökning 2,0 miljarder kronor)

Europafonder: 135 miljarder kronor (nettoökning 0,3 miljarder kronor)

Nordenfonder: 116 miljarder kronor (nettominskning 0,7 miljarder kronor)

Asienfonder: 47 miljarder kronor (nettominskning 0,5 miljarder kronor)

Källa: Fondbolagens förening, SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons