Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Småbrott gör folk mer otrygga än gängen

Nyckeln till att grövre brottslighet inte får fäste är att pressa tillbaka småbrott, stök och skadegörelse, enligt en ny rapport från region Stockholm.
Var problemen är som störst ska allmänheten kunna följa i ny digital karta.
Brott • Publicerad 6 maj 2021
Organiserad brottslighet är inte främsta orsaken till otrygghet – utan skadegörelse i områden, enligt ny rapport. Åtgärdas det inte kan det leda till att grövre brott får fäste. Arkivbild.
Organiserad brottslighet är inte främsta orsaken till otrygghet – utan skadegörelse i områden, enligt ny rapport. Åtgärdas det inte kan det leda till att grövre brott får fäste. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

– När vi frågar dem som bor och arbetar i områden så är de största problemen inte den organiserade brottsligheten eller gängen, utan livskvalitetsbrotten, säger Magnus Lindgren, särskild utredare för region Stockholms trygghetskommission.

Han har kartlagt var de så kallade livskvalitetsbrotten sker och den upplevda tryggheten. Livskvalitetsbrott definieras som ordningsstörningar och mindre allvarliga brott som medborgare själva upplever och som har negativ inverkan i deras område eller där de rör sig.

Annons

Skadegörelse, klotter och trasiga rutor är exempel på livskvalitetsbrott som kan leda till större problem om de inte åtgärdas. Känslan av otrygghet är som störst kring knutpunkter för kollektivtrafik, vård- och omsorg och kulturverksamheter.

Mångmiljonbelopp

– Rapporten visar att otryggheten är den andra pandemin, vi behöver ta tag i det och vi behöver göra det nu. Det finns så mycket behov och förväntan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm och ordförande för trygghetskommissionen.

2020 landade regionens kostnader för ordningsvakter, väktare, larm, kamerabevakning, skadegörelse och annan typ av ordningsinsatser på 670 miljoner kronor. Kollektivtrafiken står för kostnader på omkring 500 miljoner kronor per år. En fördubbling sedan 2014, enligt Tamsons som varit politiskt ansvarig för kollektivtrafiken i regionen sedan dess.

Han anser dock att det är fler än han själv som ska ta tag i de ökande problemen. Region, kommun, statliga myndigheter, civilsamhälle, näringsliv och privata fastighetsägare måste delta.

Dagens rapport är en kartläggning av problemens omfattning, åtgärderna ska presenteras i november. Så vilka insatser stockholmare kan vänta sig finns inga tydliga svar på ännu.

Förslumning

Att trasiga rutor inte lagas, papperskorgar inte töms eller klotter inte saneras kallar utredaren Magnus Lindgren för en förslumning av områden. Det ökar risken för att kriminella tar över och droghandel får fäste.

– Absolut finns det sådana platser i Stockholm i dag. Det positiva är att det går att göra något åt och minska förutsättningarna för att grövre brottslighet inte sker. Det finns många goda internationella erfarenheter av det, säger Magnus Lindgren.

Han menar att det länge funnits en kluven bild av om otryggheten i samhället ökar eller minskar och att det politiska intresset för ordningsstörningar och mindre allvarlig brottslighet varit lågt.

– Det vi ser är tyvärr att det måste bli tillräckligt dåligt för tillräckligt många för att det ska bli angeläget, tyvärr är vi där i dag, säger han.

Vilka specifika kommuner eller kommundelar det handlar om vill han inte peka ut. Men områden som definierats som utsatta eller särskilt utsatta av polisen har störst problem med ordning och otrygghet. Framförallt känner kvinnor stor otrygghet.

Annons

Inom kort ska trygghetskommissionen presentera en digital karta där allmänheten kan följa var polisanmälningarna av livskvalitetsbrotten sker, var ordningsstörningarna i kollektivtrafiken inträffar och var människor känner sig otrygga.

– Stockholmare har i dag väldigt svårt att själva bilda sig en uppfattning om hur brottsligheten ser ut, säger Magnus Lindgren.

Region Stockholms trygghetskommission

Trygghetskommissionen inrättades av region Stockholm i september 2020 och har uppdraget att ta fram åtgärder för att säkerheten och tryggheten för medborgarna ska förbättras.

I maj 2021 släpps den första delrapporten där man kartlagt säkerhet – vilka brott och ordningsstörningar som faktiskt sker. Och trygghet – människors egen upplevelse av om de känner sig säkra eller inte.

I november 2021 ska åtgärder föreslås.

Källa: Region Stockholms trygghetskommission

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons