Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skydd av hotade personer brister – ska granskas

Samhälle • Publicerad 15 maj 2023
Myndigheterna har svårt att säkerställa att skyddade personuppgifter inte sprids, vilket kan tvinga den hotade personen att flytta och byta jobb. Arkivbild.
Myndigheterna har svårt att säkerställa att skyddade personuppgifter inte sprids, vilket kan tvinga den hotade personen att flytta och byta jobb. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skyddet för personer som är utsatta för hot, våld eller trakasserier visar på brister. Därför ska Riksrevisionen nu granska statens skydd av hotade personer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen utsätts ett stort antal personer för hot varje år, och är därför i behov av någon typ av skydd, som till exempel kontaktförbud eller skyddade personuppgifter. Men ansvariga myndigheter, som Skatteverket, Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten, brister i sitt arbete kring att skydda dessa personer.

Det kan bland annat handla om hur myndigheterna bedömer skyddsbehovet och hur det sedan upprätthålls. Myndigheterna har till exempel svårt att säkerställa att skyddade personuppgifter inte sprids till obehöriga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons