Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mäktiga röster höjs för tjänstepensionspaus

Flera organisationer ställer nu krav på regeringen att förenkla för pensionärer som vill gå tillbaka till arbete.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2023
Kommuner och regioner skulle få mer personal om det gick att pausa tjänstepensionerna, enligt SKR. Arkivbild.
Kommuner och regioner skulle få mer personal om det gick att pausa tjänstepensionerna, enligt SKR. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De pensionärer som överväger att gå tillbaka till arbete riskerar att få betala en högre skatt då inkomsten från tjänstepension och lön räknas samman.

Därför vill Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), arbetsgivarorganisationen Sobona och facken att det ska bli möjligt att pausa tjänstepensionsuttagen.

Annons

"Det nuvarande regelverket gör att många som gått i pension tvekar inför att komma tillbaka i arbete trots att de verkligen vill", säger Peter Danielsson, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Allmänna pensionen går redan i dag att pausa och detsamma borde gälla tjänstepensionen, enligt organisationen.

"Allt fler väljer att förlänga sitt arbetsliv. Sedan 2010 har antalet anställda i kommuner och regioner som är 65 år eller äldre mer än fördubblats. Att förlänga arbetslivet bidrar, utöver en förbättrad ekonomi för individen, till att minska personalbehoven", säger Danielsson.

I pressmeddelandet skriver SKR att antalet äldre över 80 år kommer att öka med 47 procent de närmsta tio åren. Den arbetsföra befolkningen tros öka med fyra procent under samma period.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons