Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SKR: Personalen måste jobba mer och längre

Äldreomsorgen står inför enorma rekryteringsbehov de kommande åren. Men när ökningen av antalet personer i arbetsför ålder är låg och fler blir äldre kommer arbetskraften inte räcka.
Vård • Publicerad 3 januari 2023
Det stora behoven av personal inom välfärden är kraftigt koncentrerade till äldreomsorgen, konstaterar Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). Arkivbild.
Det stora behoven av personal inom välfärden är kraftigt koncentrerade till äldreomsorgen, konstaterar Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Antalet sysselsatta i Sverige beräknas öka med närmare 170 000 personer fram till 2031, något färre än den senaste tioårsperioden. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skulle 91 000 av dem behövas i välfärden.

Men att rekrytera så många till exempelvis vård och omsorg är en stor utmaning och enligt SKR behöver man titta på andra sätt att säkra kompetens.

Annons

– Det finns en jättestor potential här. Om de som jobbar deltid skulle jobba tre timmar mer i veckan och om pensionsåldern höjs med två år så skulle man minska behovet av fler anställda med 100 000 personer, säger Bodil Umegård, utredare vid SKR.

"Satsa på arbetsmiljö"

Då krävs det att människor dels orkar arbeta mer – men även längre. Heltidsarbetande inom kommuner och regioner har visserligen ökat de senaste åren. Men inom en del grupper, särskilt kvinnodominerade yrken, är andelen deltidare fortsatt hög.

Inom exempelvis kommunerna arbetade 52 procent av undersköterskorna heltid förra året, för sjuksköterskor var motsvarade siffra 62 procent.

– Det handlar om att ta tillvara på befintliga anställda, utveckla kompetens men också att satsa på arbetsmiljöarbete och att fler kan arbeta heltid, säger Bodil Umegård.

Det stora behoven av personal de kommande åren är "kraftigt koncentrerade" till äldreomsorgen. Gruppen 80 år eller äldre kommer att öka med nästan 50 procent fram till 2031, enligt rapporten från SKR.

Som en följd av detta beräknar man att äldreomsorgen kommer behöva öka antalet anställda med 31 procent – omkring 58 500 personer. Samtidigt väntas stora pensionsavgångar vilket gör att äldreomsorgen skulle behöva anställa omkring 111 000 personer fram till 2031.

Enligt SKR är det dock en kompetensutmaning snarare än en rekryteringsutmaning som välfärden står inför. Man ser att kompetensnivån inom äldreomsorgen behöver bli högre och för att nå dit krävs riktade satsningar.

– Äldreomsorgslyftet har varit framgångsrikt och många har utbildat sig inom äldreomsorgen på alla nivåer.

Svårt under pandemin

Den statliga satsningen infördes under pandemin av den tidigare S-regeringen. Nuvarande regering har dock valt att inte fortsätta den satsningen efter 2023. En anledning är att många kommuner inte utnyttjat de pengar som funnits tillgängliga. Förra året användes 42 procent av drygt 3 miljarder.

– Det har funnits en del problem men det har man försökt hitta lösningar på, säger Bodil Umegård.

Annons

Hon pekar på att drygt 6 000 personer påbörjat en utbildning till vårdbiträde eller undersköterska och att närmare 17 000 har påbörjat en annan kompetenshöjande kurs.

– Vi ser att det har gått i rätt riktning, säger hon och tillägger:

– Har man en tuff bemanningssituation kan det vara svårt att skicka iväg personer på utbildning och det var särskilt tydligt under pandemin när det var svårt att få ihop bemanningen. Men det är även en utmaning nu.

Största yrkesgruppen

Många undersköterskor finns inom äldreomsorgen. Från den 1 juli i år blir undersköterska att en skyddad yrkestitel, det vill säga bara de med en viss utbildning eller kompetens ska få kalla sig undersköterska.

– Att undersköterska blir en skyddad yrkestitel kan bidra till att höja kompetensen och öka attraktiviteten för yrket. Det är dock viktigt att implementeringen blir så smidig som möjligt.

SKR tror och hoppas att det ska landa väl i slutänden. Men det råder inga tvivel om att det är ett omfattande arbete framåt.

– Vi tror att det kommer bli bra, men det är klart att man kommer behöva ha en viss flexibilitet när man inför det här. Utmaningen är att det här är Sveriges största yrkesgrupp och det här är inget man gör i en handvändning, säger Bodil Umegård.

Fakta: Personalsituationen i välfärden

Antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med närmare 264 000 fram till år 2031 – en nästan 50-procentig ökning av gruppen.

Antalet sysselsatta i befolkningen beräknas öka med 169 000 under samma period.

Inom äldreomsorgen skulle antalet anställda behöva öka med omkring 31 procent (58 500 personer) fram till 2031. Man ser även stora pensionsavgångar under den här perioden, vilket innebär att äldreomsorgen skulle kunna behöva anställa drygt 100 000 personer fram till 2031.

Inom hälso- och sjukvården skulle man behöva anställa runt 85 500 personer fram till 2031, varav 22 500 på grund av demografin och 63 000 på grund av pensionsavgångar.

Källa: SKR

Fakta: Personalsituationen i välfärden

Från den 1 juli 2023 kommer undersköterska att bli en skyddad yrkestitel, det vill säga bara de med en viss utbildning eller kompetens ska få kalla sig undersköterska.

För att få arbeta som undersköterska behövs ett bevis från Socialstyrelsen.

Den som har en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna träda i kraft nästa år kommer att kunna använda titeln till 2033 utan att behöva ansöka om något bevis.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons