Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SKR: 6 miljarder är inte tillräckligt

Regeringens ökade statsbidrag till landets regioner och kommuner välkomnas – men är långt ifrån tillräckligt, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Besparingar framöver går inte att utesluta.
Politik • Publicerad 8 november 2022
"De här pengarna hjälper oss till viss del men kompenserar inte fullt ut för det ekonomiskt tuffa tiderna", säger SKR:s ordförande Peter Danielsson (M) om regeringens budget. Arkivbild.
"De här pengarna hjälper oss till viss del men kompenserar inte fullt ut för det ekonomiskt tuffa tiderna", säger SKR:s ordförande Peter Danielsson (M) om regeringens budget. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Danielsson (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild.
Peter Danielsson (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hade inför regeringens budget aviserat att minst 20 miljarder behövs i ökade statsbidrag.

– Vi förstod samtidigt att det tuffa läget skulle göra att vi inte kom hela vägen dit, säger Peter Danielsson.

Annons

Regeringen ökar nu det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 6 miljarder kronor. Beskedet är välkommet – men läget är tufft.

– De här pengarna hjälper oss till viss del men kompenserar inte fullt ut för det ekonomiskt tuffa tiderna, säger Danielsson.

"Tuffa prioriteringar"

SKR ser positivt på att regioner och kommuner kommer att få ta del av högkostnadsskyddet för ökade elkostnader. För många kommuner och regioner är ekonomin ansträngd.

Enligt SKR kommer samtliga regioner att gå med stora underskott de kommande åren. Bland landets kommuner är skillnaderna stora.

– Det är ett väldigt tufft läge framför allt för våra regioner men även för de kommuner som haft ekonomiska svårigheter innan. Det kommer nu krävas tuffa prioriteringar och effektivisering av verksamheterna och det kan inte uteslutas att det kommer bli en del besparingar, säger Peter Danielsson.

"Minska bördan"

Förutom generella statsbidrag innehåller budgetpropositionen cirka 6 miljarder kronor i så kallade riktade statsbidrag till vård, omsorg och skola. Peter Danielsson tycker att det är trist att man fortsätter med öronmärkta pengar, något SKR varit kritiska till länge.

– Det ger inte långsiktiga planeringsförutsättningar och skapar också mycket administration för våra medlemmar.

SKR saknar tydligare förslag på hur man ska minska just den administrativa bördan mer generellt för landets regioner och kommuner.

– Regeringen har en tydlig ambition att minska regelkrångel för företag. Vi saknar samma ambition på välfärdsområdet, inte minst i tuffa ekonomiska tider när man måste vända på varenda krona, säger Peter Danielsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons