Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man skjuten till döds i Märsta – ingen gripen

Ingen person är ännu gripen för att skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern i norra Märsta under tisdagen. Men flera beslag har gjort på platsen. Samma dag som den unge mannen sköts ihjäl - gjorde polisen ett stort vapenbeslag.
Brott • Publicerad 12 oktober 2022
En man i Märsta sköts ihjäl sent på tisdagskvällen.
En man i Märsta sköts ihjäl sent på tisdagskvällen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2022.
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2022.Foto: Johan Hallnäs/TT

– Polisen ser att händelsen är kopplad till den organiserade brottsligheten som finns i området och arbetar trygghetsskapande med förstärkt synlig resurs under dagen och kvällen, säger Stephan Kiernan, chef i lokalpolisområde Sollentuna i ett pressmeddelande som polisen publicerade på sin hemsida under onsdagen.

Polisen larmades vid 21.40 sedan privatpersoner hade hört smällar och ett skrik från en parkeringsplats. Enligt polisen ska sex till åtta skott ha hörts.

Annons

Brottsplatsen spärrades av för en teknisk undersökning och polisen använde bland annat hundpatruller för att söka igenom området.

Mörk bil

Vittnen har berättat om en mörk bil som lämnat platsen efter skottlossningen. Vittnen ska även ha sett en vit sparkcykel som lämnat platsen

En stor polisinsats har sökt efter gärningspersoner efter händelsen.

– Vi arbetar fortsättningsvis med att söka efter gärningspersoner. Även om jakten kanske inte är så fysisk just nu så jobbar vi med det på andra sätt, sade Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen vid klockan 03.30.

På ett annat ställe i Märsta hittades under kvällen kläder som brunnit. Dessa ska undersökas för att se om det kan finnas ett samband med skottlossningen. Även den platsen är avspärrad.

Tidigare under tisdagskvällen hade polisen gjort ett större beslag av vapen i Märsta. Beslaget är omfattande enligt polisen och består av flertalet skjutvapen, narkotika och sprängmedel. En person greps i samband med tillslaget och personen är frihetsberövad. Polisen skriver pressmeddelandet att det är för tidigt att uttala sig om eventuella samband mellan dessa båda händelser.

De två händelserna har enligt polisen i nuläget ingen koppling men en person är gripen i samband med vapenbeslaget.

– Vi arbetar sedan en längre tid i Märsta med att bryta ner den lokala kriminella förmågan i området. Detta arbete sker över tid genom en både synlig och dold polisiär resurs, genom spaning, förhör, underrättelsearbete och en omfattande myndighetssamverkan, säger Stephan Kiernan i pressmeddelandet.

Tidigare skjutning

Händelsen äger rum knappt en månad efter att en annan man sköts i samma område kvällen den 16 september.

Om nattens offer är känt av polisen sedan tidigare eller om händelsen har koppling till skottlossningen för en månad sedan, vill polisen inte gå ut med.

Annons

– Vi vet vem det är men går ej ut med mer information. Det är också för tidigt att svara på ifall händelsen har koppling till den tidigare skjutningen. Vi kommer titta på om den har koppling till andra grova brott inom region Stockholm. Eftersom händelsen inträffat i Märsta är det även relevant att prata med polisregion Mitt, säger Daniel Wikdal.

Under onsdagsmorgon var polisen fortfarande på plats i Märsta.

– Krutet har varit på natten. Nu handlar det om att gå igenom det material som finns, som består av vittnesmål och beslag som gjorts, i form av spår av skottlossningen, även målsägandes kläder. Man har hittat minst en kula, hur det är med hylsor vet jag inte, säger Daniel Wikdal under onsdagsmorgonen.

Polisen skriver i pressmeddelandet som publicerades under onsdagseftermiddagen att de arbetar vidare med teknisk undersökning, dörrknackning, filminhämtning och förhör.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons