Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sköterska klippte av patientens tå - anmäls

En hemsjuksköterska i Tomelilla kommun klippte av en diabetessjuk mans tå med en kökssax.
Nu anmäler kommunen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver
Vård • Publicerad 11 februari 2022
En sjuksköterska har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
En sjuksköterska har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Händelsen inträffade i juli förra året, då hemtjänsten kontaktade sjuksköterskan för behandling av mannens fot, som hade svåra vätskande sår och en tå som höll på att ramla av.

Eftersom sjuksköterskan ville komma åt såret valde denne att klippa av tån med mannens egen kökssax, efter att ha kontrollerat så han inte hade känsel i fot och tå.

Annons

Mannen fick senare blodförgiftning i såret och hans anhöriga anmälde då sjuksköterskan till Ivo. Efter en utredning har nu även kommunen valt att ta ärendet vidare och Lex Maria-anmäla sköterskan till Ivo.

"Sjuksköterskan handlade utan eftertänksamhet både rörande behandlingsmetod och val av redskap för behandling", skriver kommunen i sin anmälan.

Sjuksköterskan skulle ha konsulterat läkare, men det finns samtidigt inte som säger att det var dennes behandling som orsakade blodförgiftningen fyra veckor senare, anser kommunen, då mannens fot var i mycket dåligt skick redan innan händelsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons