Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sköt ihjäl autistisk man – polis frias

Mellanöstern • Publicerad 6 juli 2023
Rana Halak visar upp bilden av sin autistiske son som sköts ihjäl av polis i Jerusalem 2020. Nu frias polisen som sköt. Arkivbild
Rana Halak visar upp bilden av sin autistiske son som sköts ihjäl av polis i Jerusalem 2020. Nu frias polisen som sköt. ArkivbildFoto: Mahmoud Illean/AP/TT

En domstol i Israel friar en polis som sköt ihjäl en obeväpnad autistisk man i Jerusalem. Domstolen anser att polisen av försvarliga skäl misstog honom för en beväpnad terrorist.

Händelsen i maj 2020 väckte stor uppmärksamhet både i Israel och i omvärlden.

Annons

Den 32-årige palestiniern Iyad Halak uppmärksammades nära en polispostering i Jerusalems äldsta delar. Han stannade inte på deras uppmaning utan sprang därifrån. De jagade honom in i en gränd där han sköts i benet. När han sedan reste sig sköts han i bröstet av en av poliserna.

Halaks familj säger att han är att jämföra med en åttaåring mentalt sett och att han greps av panik när poliserna ropade till honom. Hans mor Rana Halak kallar domen djupt orättfärdig.

Israels justitiedepartement sade i oktober förra året att den åtalade polisen inte hade följt polisens rutiner för att använda skjutvapen och slog fast att Halak inte hade utgjort något hot mot polisen eller andra människor på platsen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons