Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skolverket upptäckte fusk inom ideell läxhjälp

Utbildning • Publicerad 5 oktober 2022
Skolverket kräver att vissa läxhjälpsorganisationer betalar tillbaka sammanlagt 5 miljoner kronor de fått i bidrag, skriver Altinget. Arkivbild.
Skolverket kräver att vissa läxhjälpsorganisationer betalar tillbaka sammanlagt 5 miljoner kronor de fått i bidrag, skriver Altinget. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Skolverket har polisanmält tre ideella läxhjälpsorganisationer för fusk, rapporterar Altinget.

Organisationerna har fått statliga bidrag och nu kräver Skolverket att de betalar tillbaka drygt 2,4 miljoner kronor.

Annons

– Det är ett bidrag med hög risk som attraherar oseriösa aktörer, säger Jonas Krantz, avdelningschef, på Skolverket till tidningen.

Myndigheten kräver att sammanlagt 5 miljoner kronor betalas tillbaka. Orsaken är att man även upptäckte andra typer av oriktigheter, som inte kan betecknas som fusk, hos andra läxhjälpsorganisationer.

Myndigheten har granskat ett trettiotal läxhjälpsorganisationer efter att de i fjol fick signaler om att bidragen i vissa fall användes felaktigt.

Krantz säger att Skolverket kräver att sju organisationer betalar tillbaka hela beloppet som de fått i bidrag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons