Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skolbränder kopplas till sexualundervisning

Åtta skolor i Belgien har eldhärjats inom några dagar. Nu misstänks bränderna vara kopplade till en omdiskuterad sexualundervisning.
Belgien • Publicerad 15 september 2023
Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden – här tillsammans med EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (till vänster) – lovar mer polishjälp mot anlagda skolbränder. Arkivbild.
Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden – här tillsammans med EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (till vänster) – lovar mer polishjälp mot anlagda skolbränder. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

"Nej till Evras" står klottrat på flera av de skolor – sex stycken i Charleroi och två i Liège – som under de senaste dagarna utsatts för bränder.

Evras är namnet på en särskild skolkurs som riktar sig till 11-12-åringar och 15-16-åringar i Belgiens fransktalande delar för att undervisa om relationer och sexualitet. Kursen är bara fyra timmar lång och har funnits sedan länge, men är först i år obligatorisk. Samtidigt har den plötsligt omgärdats av allehanda rykten, vilket fått myndigheterna att ilskna till.

Annons

– Nej, det här är inget förberedande pedofilsystem. Nej, det är inte till för att få barn att vilja byta kön. Nej, det handlar inte om hur man har sex, förklarar utbildningsminister Caroline Désir på en pressträff i Charleroi, enligt tidningen Le Soir.

– Det syftar till att skydda de unga och öka deras förmåga att göra kloka val, säger Désir.

Även inrikesminister Annelies Verlinden är arg.

"Rör inte våra skolor!" fräser Verlinden på X, tidigare Twitter, och lovar att förstärka lokalpolisen med nationella enheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons