Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skjutningar kan utredas snabbare med ny teknik

Tiden för att undersöka en patronhylsa har tidigare tagit Nationellt forensiskt centrum (NFC) i snitt sju veckor.
Med ny slags teknik är man nu nere på 14,5 timmar – och målet är endast tre timmar i akuta situationer.
Brott • Publicerad 9 februari 2023
En ny design av hylsbehållaren (till vänster) har förändrat arbetsprocessen så att man kan först kan undersöka patronhylsan maskinellt innan man gör den mer tidskrävande dna-undersökningen – som tidigare behövde ske först.
En ny design av hylsbehållaren (till vänster) har förändrat arbetsprocessen så att man kan först kan undersöka patronhylsan maskinellt innan man gör den mer tidskrävande dna-undersökningen – som tidigare behövde ske först.Foto: Polisen/TT
Jan Evensson, laboratorieenhetschef på NFC. Arkivbild.
Jan Evensson, laboratorieenhetschef på NFC. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

NFC har ibland beskrivits som en flaskhals i utredningsarbetet för polisen. Nu ska ett nytt pilotprojekt snabba upp de forensiska vapenundersökningarna.

En viktig faktor för den förkortade handläggningstiden är en ny typ av hylsbehållare för dna-fri säkring av patronhylsor som NFC-medarbetare har tagit fram.

Annons

– Tidigare tvingade vår infrastruktur i undersökningarna oss att att göra en dna-undersökning först. Det gjorde att det tog väldigt lång tid, säger Jan Evensson, laboratorieenhetschef på NFC.

Börjar med spårläsning

Den nya behållaren är mindre än den tidigare och fri från kontaminering, vilket betyder att NFC får en ny infrastruktur – och man kan börja med att läsa in spår.

– Då kan vi ge ett förhandsbesked betydligt tidigare än tidigare. Det skapar helt andra förutsättningar i den operativa verksamheten.

Utöver de nya behållarna ska inläsningsmaskiner placeras på fler ställen i landet. Sedan tidigare har en funnits i Linköping och nu har den kompletterats med en i Stockholm. Utrustningen ska även finnas i Göteborg och Malmö. Kortare transportsträckor ska förkorta tiden ytterligare.

Enligt Evensson kan ett snabbt förhandsbesked vara avgörande i ett pågående spaningsarbete, exempelvis efter en skjutning, mordförsök eller mord.

Den operativa verksamheten kan då få en tydligare inriktning – en möjlighet att fokusera på till exempel en individ, geografi eller förebygga nya brott.

Används redan i Stockholm

Inläsningsmaskinen i Stockholm har endast funnits på plats i två veckor. Men enligt Evensson har den redan kommit till användning under den pågående våldsvåg som drabbat huvudstadsområdet.

Evensson menar att svensk polis kan bli världsledande inom den nya inläsningstekniken.

– Jag kan inte säga att vi är unika, men jag har förstått att det inte är många som klarar av den här delen, säger han.

– Vi säkrar möjligheten att också ta dna snabbt. Vi vaskar inte den delen. Vi förstör inga spår.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons