Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpta straff för iranskor som skippar slöja

Parlamentsledamöter i Iran har antagit ett lagförslag om att skärpa straffen för kvinnor som inte följer den strikta klädkoden i landet.
Fängelsestraff på upp till 10 år ska kunna dömas ut.
Iran • Publicerad 20 september 2023
Skyltdockor klädda med huvuddukar i en butik i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.
Skyltdockor klädda med huvuddukar i en butik i Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Lagförslaget om "stöd till hijabens kultur och kyskhet" har godkänts av parlamentsledamöterna för en försöksperiod på tre år, rapporterar den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Irna.

Av 290 parlamentsledamöter röstade 152 för lagförslaget, 35 emot och sju avstod att rösta. Resten närvarade inte vid omröstningen. Nästa steg är nu att lagförslaget ska godkännas av väktarrådet.

Annons

Kvinnor som bryter mot klädkoderna "i samarbete med utländska eller fientliga regeringar, media, grupper eller organisationer" kan dömas till fem till tio års fängelse. De som är "halvnakna på offentliga platser" kan också dömas till långa fängelsestraff, enligt lagförslaget.

Sedan massprotesterna i Iran i fjol har landets kvinnor i allt större utsträckning struntat i de strikta klädkoderna med bland annat krav på täckta huvuden och sedesamma kläder.

Demonstrationerna började efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i fängsligt förvar, som föregicks av att hon gripits av Irans "moralpolis" efter att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

Myndigheter och polis har de senaste månaderna intensifierat åtgärder mot kvinnor som inte följer klädkoden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons