Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpta regler för farliga ämnen i leksaker

Leksaker som köps och säljs inom EU är generellt väldigt säkra. Nu skärps leksaksdirektivet ytterligare för att göra dem ännu säkrare.
Barnsäkerhet • Publicerad 3 maj 2021
En leksaksbil i metall är en typisk produkt som kan innehålla aluminium. Arkivbild.
En leksaksbil i metall är en typisk produkt som kan innehålla aluminium. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Aluminium är en vanlig metall som finns, och får finnas, i leksaker. En typisk produkt där man kan hitta ämnet leksaksbilar i metall. Nu sänks gränsvärdet för hur mycket som får läcka ut.

– Aluminium är inte farligt i sig, men om man får i sig stora mängder kan det vara det. Man har tagit stor höjd för att barn i princip ska äta delar av leksaker och att det ändå ska vara säkert, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Nytt gränsvärde

Annons

För formaldehyd handlar det om att ett helt nytt gränsvärde införs. Ämnet används vid tillverkning av vissa plaster, träprodukter, textil, läder och papper.

– Det är klassat som cancerframkallande och det är den egenskapen som har gjort att man satt ett mycket lågt gränsvärde. Man vill absolut inte att barn ska utsättas för det här ämnet från leksaker.

Frida Ramström understryker att formaldehyd inte är speciellt vanligt i leksaker utan att det mer handlar om en försiktighetsåtgärd.

Skärpningen av leksaksdirektivet innebär inte att man behöver oroa sig för att det ska finnas gamla farliga leksaker hemma. Generellt är kemikalier inget stort problem på den vanliga leksaksmarknaden, säger Frida Ramström.

– Däremot hittar vi ibland förbjudna ämnen i lågpris- och lågkvalitetsprodukter.

E-handeln en risk

Hon påpekar att Kemikalieinspektionen inte gör slumpmässiga kontroller utan riktar in sig på leksaker och material där man misstänker att det kan finnas brister.

Men hon ser en risk med den växande e-handeln, där konsumenter köper själva direkt från försäljare utanför EU.

– Vi har gjort en del kontroller de senaste åren och tycker oss se en tendens att det är mer förekomst av förbjudna farliga ämnen i såna leksaker, speciellt om man inte köper från etablerade märken utan billiga produkter.

Fakta: Leksaksdirektivet

Ett omfattande regelverk för leksaker är beslutat på EU-nivå genom leksaksdirektivet, som började gälla 2011. Direktivet handlar om leksakers säkerhet och innehåller regler om kemikalier, allmän säkerhet samt elsäkerhet. Enligt leksaksdirektivet får kemiska ämnen i leksaker inte innebära någon risk för människors hälsa.

Kemikaliekraven i direktivet började tillämpas den 20 juli 2013.

För vissa ämnen finns en gräns för hur mycket som får läcka ut (migrera) ur leksaken. Det finns olika migrationsgränser beroende på vilket sorts material det gäller.

Ämnen som är cancerframkallande, skadliga för arvsmassan (mutagena) eller ämnen som kan störa fortplantningsförmågan (reproduktionstoxiska) får inte användas i tillgängliga delar i leksaker i halter över klassificeringsgränsen.

Enligt Kemikalieinspektionens råd gällande plastleksaker ska man avstå från att köpa mjuka plastleksaker som är gjorda före 2007. Då är det stor risk att de innehåller ämnen som är förbjudna nu.

Riskerna med farliga ämnen i hårdplast bedöms som mindre än i mjukplast av Kemikalieinspektionen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons