Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skärpta allmänna råd införs i Blekinge

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om skärpta allmänna råd om covid-19 i Blekinge, som därmed blev sista länet ut. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor.
– Du och vi alla har ett stort ansvar för att bidra till att hålla smittspridningen nere, säger Bengt Wittesjö.
Blekinge • Publicerad 27 november 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Beslutet, som har fattats efter samråd med bland annat Region Blekinges smittskyddsläkare och länsstyrelsen, gäller från och med den 1 december till och med den 13 december 2020.

De skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten ersätter under denna period de skärpta regionala råd för Blekinge som smittskyddsläkaren införde den 11 november. Råden är snarlika och har samma innebörd. Det skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Annons

– Det är i praktiken ingen skillnad, bara formulerat på ett annat sätt. Efter den 13 december är tanken att alla regioner ska verka utifrån nationella gemensamma råd, förklarade smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö i Blekinge på en pressträff under fredagsförmiddagen.

Orsaken till råden är att antalet personer i Blekinge som fått diagnosen covid-19 har ökat kraftigt. Det innebär bland annat en risk för ökad belastning på hälso- och sjukvården. Skärpta allmänna råd för Blekinge ska gälla under en begränsad tid i syfte att bromsa smittspridningen.

– Tidigare syntes ökningen efter sommaren i yngre åldersgrupper, men nu ser vi en större ökning bland 60-70-åringar och även bland Blekingar i 80-årsåldern, sa Bengt Wittesjö på plats i Vämö Center i Karlskrona.

”Du och vi alla har ett stort ansvar”
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare

Från och med den 1 december uppmanas alla som vistas i Blekinge till följande:

• Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

• Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom Blekinge eller mellan Blekinge och andra regioner kan bidra till att öka smittspridningen, eftersom man då ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till Blekinge från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier, annan motsvarande sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter

• Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Annons

Bengt Wittesjö betonar att Folkhälsomyndighetens råd fortsatt innebär skarpa uppmaningar som påverkar vardagen för alla som bor eller vistas i Blekinge.

– Du och vi alla har ett stort ansvar för att bidra till att hålla smittspridningen nere så mycket som det är möjligt. Om alla följer råden ökar också möjligheten att vi snabbare kan återgå till ett mer normalt vardagsliv.

Maria GisselquistSkicka e-post
Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons