Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpt straff för brutala gårdsrån

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avsides belägna skånska gårdar och blev så omfattande att polisen gick ut på Facebook och varnade.
De aggressiva rånarna dömdes till fängelse – nu skärper hovrätten straffet för en av dem.
Brott • Publicerad 2 oktober 2020
Polis på plats och knackar dörr utanför Ystad i början av året efter ytterligare ett våldsamt rån mot en gård. Arkivbild.
Polis på plats och knackar dörr utanför Ystad i början av året efter ytterligare ett våldsamt rån mot en gård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Rånturnén började i januari, då tre personer dök upp vid en bostad och påstod att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket. Metoden upprepades med flera våldsamma överfall som resultat vid bostäder i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Råntrion ska bland annat ha kommit över stora mängder kontanter, medan oron spred sig på den skånska landsbygden och polisen gick ut och varnade.

Annons

Vid det sista rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld. Mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet.

Men till slut åkte trion fast. I somras dömdes en 31-årig man i Ystad tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse för bland annat tre rån, olaga hot, försök till grov stöld samt grovt bedrägeri. En 24-årig man fick ett år och åtta månaders fängelse för rån, medan en 19-årig kvinna dömdes till tre års fängelse för inblandning i tre av rånen.

Båda sidor blev missnöjda med domen, och både åklagaren och av den man som fick längst fängelsestraff överklagade. Nu meddelar hovrätten över Skåne och Blekinge sin dom, och skärper straffet för 24-åringen som får tre års fängelse för ytterligare rån.

De övriga fängelsedomarna står fast.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons