Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skanskas orderingång faller

Byggkoncernen Skanska redovisar ett oväntat svagt resultat för årets första kvartal. Samtidigt pekar orderingången nedåt.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Byggkoncernen Skanska redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Byggkoncernen Skanska redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Skanska redovisar en vinst före skatt på 540 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 860 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Intäkterna föll till 34,9 miljarder kronor, från 37,8 miljarder ett år tidigare.

Annons

Analytiker hade i snitt räknat med intäkter på 35,6 miljarder enligt Bloomberg. Resultatet var också svagare än väntat, med ett rörelseresultat på 394 miljoner kronor, mot en snittprognos på drygt det dubbla.

Orderingången i byggverksamheten föll till 25,8 miljarder kronor, ned från 30 miljarder ett år tidigare.

"Justerat för valutakurseffekter minskade orderingången på kvartalsbasis med 18 procent. På rullande 12 månader var orderingången i förhållande till omsättningen 99 procent", skriver Skanska i rapporten.

Vd Anders Danielsson ser ingen ko på isen.

"Orderingången varierar betydligt mellan kvartal, det något svagare första kvartalet i år följer på ett mycket starkt tredje och fjärde kvartal förra året. Marknadsutsikterna för våra största marknader USA och Norden är stabila eller starka, och vi har en stark orderstock med bra projekt", skriver han i rapporten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons