Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skåne fortsätter med sprutor utan stickskydd

Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2021
Region Skåne fortsätter med sprutorna som möjliggör en sjunde dos vaccin ur Pfizers-Biontechs förpackningar, trots att de saknar stickskydd. Arkivbild.
Region Skåne fortsätter med sprutorna som möjliggör en sjunde dos vaccin ur Pfizers-Biontechs förpackningar, trots att de saknar stickskydd. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Sprutor utan stickskydd kan fortsätta att användas vid vaccinationer mot covid-19, bedömer Region Skåne. Vårdförbundet har pekat på extra skaderisk för personalen som utför vaccinationerna, men Skånes vaccinsamordnare pekar på de speciella omständigheter som råder under pandemin.

– Man får ha i åtanke att det är en pandemivaccination vi genomför nu och att det är speciella omständigheter. Där har Arbetsmiljöverket faktiskt gett dispens för att använda kanyler utan stickskydd, säger vaccinsamordnare Per Hagström till P4 Malmöhus.

Annons

Han hänvisar också till att det enligt den risk- och konsekvensanalys som genomförts handlar om en låg risk för att personalen ska skadas.

Region Skåne är en av få regioner i Sverige som har lyckats få tag på sprutor som gör det möjligt att få ut en sjunde dos vaccin ur Pfizers-Biontechs förpackningar. Sprutorna har använts i regionen sedan början av maj. Men problemet är alltså att de nya sprutorna saknar stickskydd som kan fällas upp över sprutan när den har använts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons