Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjukvårdspartier rasar – och växer

Norrbottens sjukvårdsparti blev störst i regionen 2018 men rasar nu med över 25 procentenheter. Liknande tendenser syns på flera andra håll.
Samtidigt går partier med fokus på sjukvård framåt i vissa regioner.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Regionala partier med vård i fokus backar på flera håll. Arkivbild.
Regionala partier med vård i fokus backar på flera håll. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Sjukvårdspartierna hamnade i fokus i förra valet, där flera av dem nådde framgångar. Som allra bäst gick det för Norrbottens sjukvårdsparti som med 34,7 procent av rösterna blev största parti i regionen.

Men i det preliminära resultatet från årets val tappar man 26,6 procentenheter och landar på blott 8,1. En liknande tendens syns för Sjukvårdspartiet i Värmland, som sjunker från 7,8 procent 2018 till 4,1, enligt de preliminära siffrorna.

Annons

Även partiet Vård för pengarna i region Södermanland backar och hamnar på 12,4 procent, klart under de 18,3 man skrapade ihop i förra vändan. För Dalarnas sjukvårdsparti sjunker stödet från 7,1 procent till 5,4 och Sjukvårdspartiet Gävleborg minskar med drygt 2 procentenheter och hamnar på 4,9.

Samtidigt går sjukvårdspartier i andra regioner mot bättre valresultat den här gången.

Sjukvårdspartiet Västernorrland dubblar sitt stöd och går från 8,7 procent till till 18,7 medan Bevara akutsjukhusen i region Jönköping växer med omkring 0,5 procentenheter till 9,4.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons