Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjuksköterska anklagas ha fejkat vaccinering

Fyrtiotvå familjer i Spanien tar till rättsliga åtgärder mot en sjuksköterska som anklagas för att ha fejkat vaccineringen av deras barn, meddelar familjernas advokat.
Ytterligare 400 barn skulle kunna vara drabbade, enligt spanska medier.
Spanien • Publicerad 3 mars 2023
Hundratals barn kan ha drabbats av sjuksköterskan som anklagas för att ha fejkat vaccinering av barn. Arkivbild utan koppling till händelsen.
Hundratals barn kan ha drabbats av sjuksköterskan som anklagas för att ha fejkat vaccinering av barn. Arkivbild utan koppling till händelsen.Foto: Paul White/AP/TT

Den regionala sjukvården påbörjade en utredning i oktober efter att ha tagit emot klagomål om sjuksköterskans beteende. Hen jobbade i 18 månader vid en klinik i Santurtzi som ligger i närheten av Bilbao i norra Spanien, uppger advokaten Aitzol Asla.

Enligt Asla ska sjuksköterskan ha vaccinerat barnen "mycket snabbt" och sedan kastat dosen direkt ned i soptunnan. Vissa föräldrar säger att de såg att dosen fortfarande var full.

Annons

Sjuksköterskan talade också återkommande negativt om vaccin, enligt advokaten.

När man sedan testade barnens blod upptäcktes att många av dem inte hade de antikroppar som de väntades ha efter att ha fått vaccindoserna.

Det rättsliga utredningen har handlat om sjuksköterskans förfalskning av vaccinregistret, som visar att doser registrerats.

Advokaten säger att föräldrarna också vill att sjuksköterskan ska hindras från att jobba inom den offentliga sjukvården.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons