Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En miljon smittade – hårt tryck på iva

En miljon svenskar har nu bekräftats smittade med coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.
Trycket på intensivvården fortsätter vara mycket hårt.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2021
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.Foto: Anders Wiklund/TT

Ytterligare sju dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, vilket gör att sammanlagt 14 158 smittade personer nu avlidit i Sverige.

Totalt har över en miljon svenskar bekräftats smittade med covid-19.

Annons

– Vi har väldigt hög smittspridning just nu och det skiljer sig mellan regionerna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av de länder inom EU som har högst smittspridning just nu.

– Men vi har en minskande trend, precis som många andra länder i Europa, säger Tegmark Wisell.

Det minskar dock inte i alla regioner. I vissa regioner fortsätter det till och med att öka, säger hon.

Hårt tryck på iva

Enligt den senaste rapporten vårdas 1 812 personer på sjukhus på grund av covid-19. 401 covidpatienter vårdas på iva, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Det ligger fortfarande på en väldigt hög nivå, även om vi ser en viss minskning sista veckan, säger Carlsson.

Minskningen sker inom vanliga vårdavdelningar – inte på iva.

– Vi har i dag bara 14 procents ledig kapacitet (på iva), säger Carlsson, och påpekar att Socialstyrelsen vill att det ska vara minst 20 procent.

– Läget ställer väldigt stora krav på regionerna så att de behöver samverka för att kunna ta hand om dem som behöver intensivvård. Det ställer också stora krav på att snabbt kunna skapa nya platser på intensivvården.

Sju regioner har krislägesavtalet aktiverat i delar av sin organisation, säger Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Annons

– Vi har just nu ett av de mest pressade lägena i intensivvården sen pandemin började, säger Spak.

Snart tre miljoner

Lite drygt 3,5 miljoner vaccindoser har getts i landet, enligt regionernas rapportering till det nationella vaccinationsregistret.

Nära 2,8 miljoner svenskar har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 33,8 procent av den vuxna befolkningen. Nästan 800 000 svenskar har fått två doser, vilket motsvarar 9,7 procent.

– Antalet som fått en dos stiger rätt så brant, säger Tegmark Wisell, och påpekar att effekten av vaccinationerna syns på antalet sjukdomsfall.

– Det är en mycket god effekt av vaccinerna. Vi ser nu ett lågt antal fall bland grupperna som först erbjöds vaccin.

Många har antikroppar

Folkhälsomyndigheten har undersökt förekomsten av antikroppar hos blodgivare i mars 2021, som på nationell nivå var 22 procent. Myndigheten har även mätt förekomsten av covid-19 i befolkningen. Undersökningen genomfördes i mitten av april genom ett stickprov i befolkningen.

– Vi kunde se då att 0,7 procent bar på viruset. Det är nästan lika hög nivå nationellt som vi kunde konstatera i april 2020, då hade vi 0,9 procent, säger Tegmark Wisell.

Samtliga som testade positivt uppgav att de hade upplevt symtom. Den så kallade brittiska varianten var absolut vanligast.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt antal smittade.

Fakta: Dödsfall i statistiken

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons