Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sju nya år för auktoritär ledare

Uzbekistans president Sjavkat Mirzijojev håller sig fast vid makten. I ett utdömt val utropar han storseger – med 87 procent av rösterna – och kan därmed sitta kvar i ytterligare minst sju år framöver.
Uzbekistan • Publicerad 10 juli 2023
Uzbekistans ledare Sjavkat Mirzijojev, när han röstade i söndags.
Uzbekistans ledare Sjavkat Mirzijojev, när han röstade i söndags.Foto: Uzbekistans presidentkansli via AP/TT

Det blir Mirzijojevs tredje mandatperiod, men en längre sådan. Tidigare i år hölls en folkomröstning där omkring nio av tio uzbeker sades förespråka att presidentens mandat skulle gälla i sju år och inte i fem, samt att tidigare mandatperioder skulle räknas bort vad gäller hur många gånger statschefen får väljas om.

Helgens val var ett nyval med anledning av grundlagsändringarna. Ändringarna innebär att den 65-årige Sjavkat Mirzijojev kan komma att sitta kvar till år 2037.

Annons

I valet ställdes presidenten mot tre praktiskt taget okända kandidater och regimens maktapparat dominerar den uzbekiska politiken.

Efter tillkännagivandet av valresultatet kritiserar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) processen.

"Uzbekistans presidentval saknade genuin politisk tävlan trots vissa reformåtgärder", meddelar Osse.

Mirzijojev intog presidentpalatset i Tasjkent 2016, sedan den hårdföre diktatorn Islam Karimov avlidit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons