Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SJ:s biljettproblem fortsätter in i nästa dygn

SJ:s sajt stod inte pall för alla som ville boka resor till jul- och nyårshelgerna.
Trots att bolaget vidtagit åtgärder kraschade hemsidan snabbt när de försenade biljetterna släpptes, och problemen fortsätter in på torsdag.
Trafik • Publicerad 9 november 2022
SJ: släppte sina försenade jul- och nyårsbiljetter vid midnatt, natten till onsdag. Strax därpå kraschade bolagets sajt. Arkivbild.
SJ: släppte sina försenade jul- och nyårsbiljetter vid midnatt, natten till onsdag. Strax därpå kraschade bolagets sajt. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sajten har under eftermiddagen och kvällen på onsdagen blivit allt mer stabil.

– Vi har begränsat antalet personer som kan vara inne på sidan samtidigt för att minska belastningen. Vi kommer att ligga kvar så här tills vi ser att det är helt stabilt och nivåerna är bra, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour vid 21.30-tiden.

Annons

Ungefär 80 procent av besökarna släpps in på sajten. Ännu finns ingen prognos för när problemen kan vara helt åtgärdade och sajten helt öppnas upp. Men en ny utvärdering av läget ska göras på torsdagsmorgonen.

– Då ska vi titta på om vi kan återgå till det normala. Majoriteten kommer in och vi ser att det genomförs köp hela tiden, säger Lina Edström.

"Enorma mängder kunder"

Biljettproblemen började vid midnatt under natten mot onsdagen när SJ släppte sina försenade och högt emotsedda jul- och nyårsbiljetter.

Trots att man bemannat med extra personal och förstärkt sina servrar inför klockslaget, för att undvika att hemsidan skulle krascha, tog det inte många minuter innan den gjorde just det.

Mängder av människor satt under natten uppe och försökte säkra sin biljett, men långt ifrån alla lyckades.

– Det är enorma mängder kunder som vill köpa biljetter, trots att det är mitt i natten. Hemsidan klarar helt enkelt inte att svara på så många frågor samtidigt, sade Lina Edström strax efter midnatt.

Många lyckades enligt SJ ändå boka sina biljetter. Men SJ:s Facebooksida har fyllts med kommentarer från upprörda köpare som säger sig ha fått sitta och uppdatera i flera timmar innan de till slut lyckats.

"Drar en rad erfarenheter"

Andra har inte lyckats alls. När TT under onsdagen försöker boka går det varken via appen eller hemsidan. Lite senare dyker avgångar upp, men inga priser. Vid ett tredje tillfälle går det att boka enstaka avgångar.

– Det har i grund och botten med det oerhört stora intresset att göra, sade presskommunikatören Jonas Olsson tidigare under onsdagen.

TT: Borde ni inte ha kunnat förutse detta?

Annons

– Det är klart att vi drar en rad erfarenheter av detta.

Förutom att det tar tid är många upprörda över priserna. Enligt vissa kommentarer har priserna fördubblats samtidigt som de utan framgång har försökt boka sin biljett.

SJ förklarar detta med att priserna på resor styrs av tillgång och efterfrågan, ett system bolaget har haft i många år.

Decemberbiljetterna skulle egentligen ha släppts i september. Men på grund av en försenad planering från Trafikverket till tågbolagen drog SJ:s biljettsläpp ut på tiden.

Biljetterna som nu kan bokas gäller för resor under perioden 11 december 2022 till och med 12 mars 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons