Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Silverfiskar får Bockstensmannen att flytta

Bockstensmannen, som hittades i en mosse i Halland för snart 100 år sedan, ska flyttas. Museet befarar att silverfiskar annars ska äta upp hans unika kläder, skriver
Vetenskap • Publicerad 10 november 2020
Bockstensmannen för beskådan på Varbergs fästning. Arkivbild.
Bockstensmannen för beskådan på Varbergs fästning. Arkivbild.Foto: Niklas Larsson/TT

650 år efter sin död och snart 100 år efter det att han rycktes upp ur sin långa vila i en mosse i Åkulla bokskogar i Varbergs kommun ska Bockstensmannen än en gång flytta. Anledningen? Hallands störste kändis, som Hallands Nyheter kallar honom, hotas av ohyra och måste placeras i nya montrar på sin uppställningsplats på Varbergs fästning.

– Långsprötade silverfiskar är ett generellt problem för museer och vi måste säkerställa att vi har väldigt täta montrar. Det har vi inte nu, säger Cajsa Lagerkvist, museichef på Hallands kulturhistoriska museum, till tidningen.

Annons

Utställningen om Bockstensmannen och hans kläder, som anses vara de bäst bevarade av alla manskläder från medeltiden, gör några veckors uppehåll under flytten i vår. De nya montrarna beräknas kosta omkring en miljon kronor.

Fakta: Bockstensmannen

Bockstensmannen hittades den 22 juni 1936 i en mosse i Rolfstorp i norra Halland.

Humussyrorna i mossen hade bevarat kroppen och klädedräkten bestående av bland annat mantel, struthätta, hosor (ett slags byxor) och fotlappar i grovt ylle. Det är den mest intakta mansdräkten från medeltiden i Europa.

Han var 171 centimeter lång, högerhänt, gracilt byggd, håret hade den medeltida modelängden tio centimeter och han blev 30–35 år.

Kroppen var genomborrad av tre pålar, en ekpåle genom hjärtat och två björkpålar.

Källa: Länsmuseet i Varberg

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons