Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD vill se "välfärdskontroll" på flygplatser

Sverigedemokraterna vill att Tullverket genomför "välfärdskontroller" på svenska flygplatser.
Syftet är att hitta personer med a-kassa eller försörjningsstöd som åker på semester när de ska stå till arbetsmarknadens förfogande, enligt partiet.
Politik • Publicerad 10 juni 2022
Sverigedemokraternas rättspolitiske rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas rättspolitiske rättspolitiske talesperson Tobias Andersson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

SD anser att Tullverket ska genomföra stickprovskontrollerna vid större flygplatser.

Om man ertappas i en sådan kontroll ska man kunna få sin a-kasseersättning, etableringsersättning eller sitt försörjningsstöd indraget en tid och bli återbetalningsskyldig.

Annons

Enligt Sverigedemokraternas Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson, handlar det om att spara in på offentliga medel. I Danmark har man tillämpat kontroller vilket resulterat i att staten fått tillbaka "miljontals kronor", säger han.

Som "reva"

– Vi föreslår att man på motsvarande sätt som "reva", alltså visitationer av personer, kan göra en viss profilering av vilka som är i riskzon för att ha brutit mot det som vi anser borde vara fel.

– Tittar vi på Danmark så rör det sig huvudsakligen om personer som har en utomeuropeisk bakgrund som varit på resa till hemlandet. Gör man stickprovskontroller så kan man nog träffa rätt, säger Andersson.

Ett kriterium för att få a-kassa är att den arbetssökande ska stå till arbetsmarknadens förfogande, vilket innebär att du ska ha för avsikt att arbeta och att det inte får finnas hinder för att arbeta.

Större kontroll

SD menar att man står till arbetsmarknadens förfogande genom att befinna sig i Sverige. Åker man på semester ska man anmäla det till a-kassan.

– Vi tycker att man bör vara på plats i Sverige och göra sitt yttersta för att hitta ett jobb. Vi har ett problem i Sverige där vi både betalar ut felaktigt till folk av misstag och att folk utnyttjar de väldigt frikostiga system som finns.

– Åker man på semester ska man vara ärlig med det, säger Andersson.

Sverigedemokraterna anser att Tullverkets personal ska göra en ganska omfattande kontroll, som även syftar till att undersöka om personen har begått några välfärdsbrott. En sådan kontroll ska kunna vara möjlig genom att myndigheterna ökar sitt informationsutbyte mellan varandra, enligt SD.

– Det här bör ses i ljuset av att har man begått bidragsbrottslighet så ska man inte heller kunna erhålla bidrag framöver, säger Tobias Andersson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons