Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD vill se nya dykningar vid Estonia

Sverigedemokraterna (SD) vill göra det möjligt att genomföra nya dykningar vid den förlista passagerarfärjan Estonia – och dessutom bärga dem som förolyckades, skriver partiet i en motion till riksdagen. Även Kristdemokraterna öppnar för att göra undantag i gravfriden.
Estonia • Publicerad 6 oktober 2020
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

SD vill se över lagen om skydd för gravfriden vid vraket, "för att möjliggöra nya undersökningar och för att tillgodose efterlevandes önskemål om att återbörda sina anhöriga", enligt motionen som lämnats till riksdagen.

"Det bör utredas hur ändamålsenliga undantag kan genomföras i gravfridslagen och i vilken utsträckning en revidering bör ske i samförstånd med Finland och Estland. Sådana undantag ska möjliggöra undersökningar under vattnet i och kring Estonia i syfte att fastställa orsaken till skeppets förlisning", lyder motionen.

Införa undantag

Annons

Partiet vill inte avskaffa gravfriden helt, utan öppnar för att införa undantag från gravfriden, till exempel att genomföra undersökningar under uppsikt av Kustbevakningen, och att tillåta undersökningar inom ett tidsfönster.

Estoniaförlisningen har aktualiserats i samband med en ny dokumentärserie som släpptes i förra veckan. På bilder från nya undersökningar av Estonia syns ett stort hål i skrovet som är runt fyra meter högt och tidigare har legat dolt mot sjöbottnen.

Några dagar senare beslutade Estland att inleda en preliminär bedömning av de nya uppgifterna om Estonias förlisning. Även svenska Statens haverikommission och Olycksutredningscentralen i Finland kommer att bistå i bedömningen.

Oppositionen vill ha svar

Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Robert Rydberg har kallats till utrikesutskottet på torsdag, med anledning av de nya uppgifterna, sedan Sverigedemokraterna och Moderaterna (M) krävt det, skriver Aftonbladet.

M vill ha svar på hur regeringen ställer sig till andra länders krav på Sverige sedan uppgifterna blev kända. SD vill att utrikesminister Ann Linde (S) ska svara på hur hon ställer sig till en ny utredning av händelsen, skriver tidningen.

Kristdemokraterna vill i sin tur ha en riksdagsdebatt med inrikesminister Mikael Damberg (S) om vapentransporterna på Estonia veckorna innan förlisningen.

Mikael Oscarsson (KD) säger till TT att gravfriden inte får sätta hinder för en ny transparent undersökning.

– Vi sa i går att vi vill tillsätta en utredning med flera dykoperationer. Om det nu visar sig att det behövs att man gör undantag vid gravfriden då är det exakt det som måste till.

Fakta: Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen inträffade för 26 år sedan, natten till den 28 september 1994. Färjan lämnade hamnen i Tallinn kvällen innan men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionen överlämnade sin slutrapport i december 1997. Den viktigaste slutsatsen var att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Estonia kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons