Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD: 85 miljarder extra ska få fart på Sverige

Sverigedemokraterna (SD) vill stimulera ekonomin med över 80 miljarder mer än regeringen 2021.
Partiet föreslår att varje svensk över fem år ska få 10 000 kronor av staten.
Politik • Publicerad 5 oktober 2020
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det här är ett engångsstöd som syftar till att sparka igång ekonomin, säger SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

I partiets budgetmotion varnas för "en utveckling som kan bli särskilt allvarlig" om det inte vidtas kraftfulla åtgärder efter coronakrisen.

Annons

Sjöstedt medger att engångsstödet är dyrt för staten, cirka 82 miljarder kronor netto.

– Men vi bedömer att ska man riva av plåstret så ska man göra det snabbt, säger han.

Mer än regeringen

Regeringen har bedömt att det räcker med satsningar för 105 miljarder kronor 2021 för att få fart på ekonomin och ge en BNP-tillväxt på 4,1 procent nästa år och 3,8 procent 2022. SD förslår satsningar som är nästan 85 miljarder större.

Likt regeringen vill SD att staten lånar upp de pengarna. Sjöstedt uppger dock att SD har en plan för att få ned den offentliga skulden till runt 35 procent av BNP igen 2025.

Planen består bland annat av besparingar i biståndet och i arbetsmarknadspolitiken, 15 miljarder respektive 6,7 miljarder 2021. I planen finns också besparingar i klimat- och miljöpolitiken, 6 miljarder 2021, och i integrationspolitiken.

SD tar också, jämfört med regeringen, cirka 4 miljarder från bidrag för byggande av hyresbostäder och energieffektivisering av bostäder.

Är effektivt?

På frågan om det är effektivt att ta de pengarna och i stället strö ut 82 miljarder i "helikopterpengar" över alla svenskar, fattiga som rika, medger Sjöstedt att man är "ute på lite oprövad mark."

Han pekar på att liknande stöd getts till hushållen i USA och i Hong Kong, men tillägger att några utvärderingar ännu inte är klara.

De med god ekonomi kan komma att spara pengarna de får från staten, i stället för att konsumera mer, och därmed inte bidra till att stimulera ekonomin. Sjöstedt tycker dock att det är svårt att dra en inkomstgräns för vilka som ska få det statliga engångsstödet och vilka som inte ska få det.

Engångsstödet är tänkt att bara gå till svenska medborgare, folkbokförda i Sverige. Förutom 10 000 kronor till de över fem år, ska de under fem år få 5 000 kronor.

Inte nyanlända

Annons

På frågan om inte ekonomin skulle stimuleras mer om alla som bor i Sverige, till exempel nyanlända med oftast dålig ekonomi, också får stödet svarar Sjöstedt:

– Den svenska staten har främst ansvar för svenska medborgare.

Andra argument är, enligt Sjöstedt, att många som inte är svenska medborgare skickar pengar till sin familj i hemländerna, vilket inte gynnar svensk ekonomi. Han påpekar också att det förekommer utbrett fusk med identiteter.

På frågan om det inte är bättre att stimulera ekonomin genom satsningar på vård skola och omsorg, svarar Sjöstedt att SD föreslår sådana satsningar också. Han pekar dock på att det finns begränsningar till exempel för hur många färdigutbildade undersköterskor det går att anställa under 2021.

Fakta: Några förslag i SD:s budgetmotion

Engångsstöd, hushåll: 82 mdr

Sänkta arbetsgivaravgifter: 23 mdr

Infrastruktursatsningar: 20 mdr

Tillskott i det kommunala utjämningssystemet: 10 mdr

Kriminalvård/rättsväsende: 11 mdr

Höj rotavdraget: 4,5 mdr

Fotnot: I miljarder kronor (mdr)

Källa: SD

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons