Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SD: Låt folk bygga "Sverigehuset" utan bygglov

Politik • Publicerad 2 september 2022
Sverigedemokraterna föreslår ett nationellt typgodkänt "Sverigehus" som kan byggas i hela landet utan bygglov.
Sverigedemokraterna föreslår ett nationellt typgodkänt "Sverigehus" som kan byggas i hela landet utan bygglov.Foto: SD/TT

Sverigedemokraterna vill införa ett nationellt typgodkänt småhus i trä, Sverigehuset, som kan byggas utan bygglov precis som dagens Attefallshus.

Huset ska vara i "traditionell svensk byggnadsstil" och kunna byggas i hela landet utan kommunalt godkännande.

Annons

Med ett nationellt typgodkänt hus förenklas byggprocessen och blir billigare, enligt SD. Exakt hur mycket billigare har SD inte beräknat men mellan 25 000-50 000 kronor kan sparas genom slopat bygglov.

Huset ska vara en 1,5-plansvilla på 95 kvadratmeter i byggnadsarea på marken och med en boarea på 150 kvadratmeter för en genomsnittlig familj. Huset ska enligt SD "vara estetiskt tilltalande, se trevligt och inbjudande ut samt signalera trygghet och tradition".

För att understödja familjer att skaffa sitt första hus vill SD införa stöd genom förmånligt bolån och bosparande samt slopa delar av amorteringskraven.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons