Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD-kritik mot stålprojektet Hybrit

Sverigedemokraterna ifrågasätter industriprojektet Hybrit – en satsning för att producera fossilfritt stål. Partiet befarar att investeringskostnaden på sikt kan skena till "hundratals miljarder".
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2023
Hybrit har i dagsläget en pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. De kommande åren vill man ta projektet vidare genom att bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare. Arkivbild.
Hybrit har i dagsläget en pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. De kommande åren vill man ta projektet vidare genom att bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det vi inte vill se är att staten tar på sig kostnader i mångmiljardklassen, i kombination med att man tar enorma risker. Det är inte ansvarsfullt", skriver bland andra partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens industri.

Hybrit samägs av statliga LKAB och Vattenfall tillsammans med delvis statliga SSAB. I november förra året ansökte Hybrit om 4,9 miljarder kronor hos Energimyndigheten som en del i finansieringen av en demonstrationsanläggning i Gällivare.

Annons

"Det är en hög men överkomlig summa, givet att man i slutänden levererar det som utlovas. Problemet är att kostnaderna ser ut att bli betydligt högre än så", skriver SD.

Partiet pekar ut kostsamma investeringar i elnätet och naturhänsyn som orosmoln. Man skriver i Di att "fromma förhoppningar" nu måste ge vika för "spiknyktra konsekvensanalyser".

"Statliga företag ägs av svenska folket – därmed har man rätt till en genomlysning av projektets sammanlagda kostnader och konsekvenser för elsystemet", skriver SD.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons