Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Scholz rivstartar – ger sig ut på Europaresa

Två dagar efter maktskiftet i Tyskland ger den nytillträdde förbundskanslern Olaf Scholz sig ut på sin första resa.
Turen går till Paris och Bryssel.
Tyskland • Publicerad 10 december 2021
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inleder sin tid vid makten med en Europaresa.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inleder sin tid vid makten med en Europaresa.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Scholz inleder med en resa till Paris, där han anlände vid lunchtid för att träffa den franske presidenten Emmanuel Macron. Resan är "ett uttryck för de nära banden och vänskapen mellan Tyskland och Frankrike", skriver förbundskanslerämbetet i Berlin i ett uttalande. Scholz kommer att tas emot med militära hedersbetygelser.

Därefter går turen till Bryssel, där den nytillträdde kanslern träffar sin landsmaninna Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Scholz träffar också rådsordföranden Charles Michel, bland annat för att förbereda nästa veckas EU-toppmöte.

Annons

Slutligen ska han hålla samtal med Nato-chefen Jens Stoltenberg för att understryka försvarsalliansens betydelse för tysk, europeisk och transatlantisk säkerhet, enligt nyhetsbyrån AFP. Natos huvudkontor är beläget i Bryssel.

På lördag tar Scholz emot statsminister Magdalena Andersson (S) i Berlin, där hon utöver bilaterala överläggningar ska hålla tal på tyska Socialdemokraternas (SPD) kongress.

Scholz valdes i onsdags till ny förbundskansler efter Angela Merkel, som kliver av efter sexton år vid makten. Socialdemokraten har tidigare varit finansminister i Merkels regering och innan dess bland annat borgmästare i Hamburg.

Fakta: Olaf Scholz

Född 1958 i Osnabrück.

Advokat sedan 1985.

1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen bland annat inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).

Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.

Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för socialdemokratiska SPD.

Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position som Scholz hade till 2018.

I mars 2018 blev han Tysklands finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering.

Valdes formellt till Tysklands förbundskansler den 8 december 2021.

Källa: Tyska finansdepartementet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons