Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Scholz parti spås tung förlust i delstatsval

Tyskland • Publicerad 8 maj 2022
CDU:s Daniel Günther lägger sin röst på söndagen. Han verkar bli ministerpresident igen i Schleswig-Holstein.
CDU:s Daniel Günther lägger sin röst på söndagen. Han verkar bli ministerpresident igen i Schleswig-Holstein.Foto: Christian Charisius/AP/TT

Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz parti, socialdemokratiska SPD, verkar falla hårt i delstatsvalet i lilla Schleswig-Holstein, som gränsar mot Danmark.

SPD kommer enligt vallokalsundersökningar från ledande mediehus få omkring 16 procent av rösterna, att jämföra med 27 procent i valet 2017.

Annons

Kristdemokratiska CDU, tidigare förbundskanslern Angela Merkels gamla parti, ser ut att kamma hem drygt 41 procent av väljarstödet i delstaten. CDU:s Daniel Günther ser därmed ut att gå mot en ny mandatperiod som ministerpresident.

Näst störst ser De gröna ut att bli, med omkring 18 procent av rösterna.

Valet har setts som en popularitetsmätare för Olaf Scholz och hur hans regering har hanterat kriget i Ukraina.

Nästa söndag väntar en ännu tyngre värdemätare. Då är det val i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkrika delstat. Inför valet är det kristdemokratiskt styre i delstaten, men i opinionsmätningarna är det dött lopp mellan CDU och SPD.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons