Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SCB: Rödgröna leder i opinionen – SD backar

De rödgröna tar ett grepp över opinionen med 52,0 procent av väljarna, i SCB:s första partisympatiundersökning efter valet
Regeringspartierna och SD får 46,1 procent.
Politik • Publicerad 1 december 2022
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tror att S starka uppgång i SCB:s första mätning efter valet är ett tecken på att väljarna straffar regeringen för vallöften som sviks.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tror att S starka uppgång i SCB:s första mätning efter valet är ett tecken på att väljarna straffar regeringen för vallöften som sviks.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inte så mycket att bry sig om, kan man sammanfatta kommentaren från Moderaternas partisekreterare Karin Enström om att de rödgröna ökar starkt i SCB:s partisympatiundersökning.
Inte så mycket att bry sig om, kan man sammanfatta kommentaren från Moderaternas partisekreterare Karin Enström om att de rödgröna ökar starkt i SCB:s partisympatiundersökning.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Man bryter vallöften och rycker på axlarna, det är klart att det straffar sig, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare om regeringsunderlagets tapp.

Socialdemokraterna tar ett rejält kliv framåt i mätningen och noterar 34,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd ökning med 4,3 procentenheter sedan valet i september.

Annons

S har framför allt plockat väljarstöd från Centerpartiet (0,9), Moderaterna (0,6) och Miljöpartiet (0,5), visar undersökningen.

Även Vänsterpartiet bidrar till de rödgrönas uppgång. Stödet för V ökar med 0,9 procentenheter till 7,6 procent.

SD minskar mest

Tre partier – Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – får ett säkerställt minskat stöd jämfört med valresultatet.

Störst är tappet för Sverigedemokraterna, som minskar med 2,3 procentenheter till 18,2 procent.

Men SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson väljer att jämföra med SCB:s förra mätning, den i juni före riksdagsvalet. Då har SD ökat något.

– Vi har höjt vår lägstanivå, säger Bäckström Johansson.

Han tror inte att nedgången i förhållande till valet är ett belägg för att väljarna är missnöjda med SD:s samarbete med regeringen.

Enligt SCB tappar SD mest väljarstöd till Moderaterna (0,7) och till Kristdemokraterna (0,3).

Lööf-effekt?

Centerpartiet minskar med 1,3 procentenheter till 5,4 procent och Miljöpartiet med 0,7 procentenheter till 4,4 procent.

C:s partisekreterare Michael Arthursson tror att den viktigaste orsaken bakom C:s nedgång är att Annie Lööf efter valet meddelade att hon ska sluta som partiledare.

Annons

– Vi vet ännu inte vem som kommer att bli ny partiledare och då finns det en osäkerhet och ett slags vänteläge innan väljarkåren ser vem det är som ska leda C, säger han.

För regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är förändringarna så små att de ligger inom felmarginalen. Moderaterna noterar 18,9 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter.

– Vi vet att mätningar både kan gå upp och ner, det viktigaste nu är att få ordning på problemen i landet. Den här regeringen har suttit sex veckor, det här kommer att ta tid, säger M:s partisekreterare Karin Enström.

– Den viktigaste mätningen är valresultatet, och där fick vi ett tydligt mandat.

Inte oroad

Kristdemokraterna får 4,9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Men KD:s partisekreterare Johan Ingerö är inte oroad.

– Nej, det är tre år och nio månader kvar till nästa riksdagsval. Vi har just påbörjat det omfattande renoveringsarbete som Sverige behöver, säger Ingerö.

Liberalerna ligger precis ovanför riksdagsspärren på 4,1 procent, vilket är en nedgång med 0,5 procentenheter.

Fakta: Om SCB:s mätning

SCB genomför partisympatiundersökningen två gånger varje år, i maj och november.

Undersökningen för november 2022 genomfördes från den 27 oktober till den 24 november.

Totalt ingick 9 177 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval. Svaren samlades in genom telefonintervjuer (både mobila och fasta telefoner) och via webbenkät. Totalt svarade 4 070 personer, vilket motsvarar 44,4 procent.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons