Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sparkade bank-vd:n: "Förstår inte"

Statliga banken SBAB gör sig av med sin vd Klas Danielsson. Han slutar med omedelbar verkan.
Ekonomi • Publicerad 8 november 2021
Klas Danielsson får lämna sin vd-post på statliga SBAB. Med sig får han ett avgångsvederlag på 11,4 miljoner, rapporterar Dagens Industri. Arkivbild.
Klas Danielsson får lämna sin vd-post på statliga SBAB. Med sig får han ett avgångsvederlag på 11,4 miljoner, rapporterar Dagens Industri. Arkivbild.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

I pressmeddelandet från SBAB står det att Klas Danielsson "med framgång lett bolaget genom en kulturresa", men att de behöver ett nytt ledarskap för att "ta SBAB till nästa nivå" i den snabba omvärldsförändringen.

– Det är precis det jag driver och som vi drivit med kraft. Jag förstår inte skälen själv. Det har aldrig gått bättre än det gör just nu, säger Danielsson till TT.

Hade gärna stannat

Annons

Han säger att han gärna stannat kvar på posten.

– Jag delar inte uppfattningen att det här är bra utan jag hade gärna stannat kvar och tror också att det hade varit det bästa för bolaget.

SBAB skriver i ett mejlsvar att de är nöjda med det arbete som Klas Danielsson har genomfört de senaste sju åren men att de ser ett behov av ett nytt ledarskap.

Danielsson kommer att få ett avgångsvederlag på 11,4 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri. Det motsvarar 24 månadslöner på den lönenivå han hade år 2020: 475 000 kronor i månaden.

Snabbt beslut

Beslutet om att han får lämna sin post togs under ett styrelsemöte under Allhelgonahelgen. SBAB kommenterar inte varför styrelsemötet hölls under helgen eller varför Danielsson inte får sitta kvar fram till att en ersättare rekryterats.

TT: Varför fick han avgå plötsligt, redan på måndag morgon efter mötet?

– Av regulatoriska skäl måste alla nås av informationen samtidigt, det är egentligen den enda informationen jag kan ge, säger Erik Bukowski, presschef hos SBAB.

TT: Varför får han inte sitta kvar till en ersättare hittats?

– Ibland gör man så, ibland gör man inte så, säger Erik Bukowski.

Processen att hitta en efterträdare inleds omgående, skriver SBAB. Tillförordnad vd blir finanschefen Mikael Inglander.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons