Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Saudierna vill lånefinansiera underskott

Saudiarabien siktar på att ta upp ett nytt obligationslån i dollar, det andra för i år. Lånet behövs för att täcka hål i statsbudgeten till följd av lägre världsmarknadspris på råolja.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2023
Saudiarabiens finansminister Mohammed al-Jadaan ska enligt nyhetsbyrån Bloomberg vara på väg att fylla på kassan med en andra runda sukuker (obligationslån) för i år. Arkivbild.
Saudiarabiens finansminister Mohammed al-Jadaan ska enligt nyhetsbyrån Bloomberg vara på väg att fylla på kassan med en andra runda sukuker (obligationslån) för i år. Arkivbild.Foto: Made Nagi AP/TT

Planen är att ge ut så kallade sukuk – obligationer som följer islamiska regler – med löptider på sex respektive tio år, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor.

Räntan på sukukerna beräknas hamna cirka 1,10 procentenheter över motsvarande statspapper i USA för den sexåriga varianten. För den tioåriga beräknas den saudiska premien på cirka 1,35 procentenheter.

Annons

Ekonomisk motvind och ökade utgifter gjorde att Saudiarabiens statsbudget gick med underskott första kvartalet i år och det kan sluta med underskott för helåret också, enligt Internationella valutafonden (IMF). Denna prognos bygger på ett oljepris på världsmarknaden på cirka 81 dollar per fat. Det kan jämföras med dagens pris på lite drygt 74 dollar per fat.

Oljepriset har sjunkit den gångna månaden trots att Saudiarabien, andra Opec-länder och Ryssland gjort upp om minskat utbud.

En obligation enligt islamiska regler kallas sakk, vilket blir sukuk i plural. Det arabiska ordet, lånat från persiskan, har via västeuropeiska språk också gett upphov till det västerländska ordet check.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons