Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt flygbolag ska skapa 200 000 nya jobb

Saudiarabien ska inte bara ha ett utan två nationella flygbolag. Riyad Air är tänkt att skapa 200 000 nya jobb och inbringa 20 miljarder dollar i ekonomisk tillväxt till landet.
Transport • Publicerad 12 mars 2023
Arbete med ett Boeing-flygplan i tillverkarens fabrik i USA-delstaten Washington. Arkivbild.Foto: Ellen M Banner/AP/TT

Ägare blir den saudiarabiska investeringsfonden PIF och bas för verksamheten Saudiarabiens huvudstad Riyad enligt dagens besked och avsikten är att man till år 2030 ska flyga till över 100 destinationer.

Landet har redan flygbolaget Saudi Arabian Airlines som opererar under namnet Saudi med huvudbas i Jidda. Den saudiske ledaren, kronprins Mohammed bin Salman, har dock sedan tidigare lanserat sitt agendamål "Vision 2030" där det är tänkt att Saudiarabien ska ta emot mer än 330 miljoner besökare årligen i slutet av decenniet. Förra året meddelades också att en ny flygplats ska byggas i Riyad med betydligt större kapacitet än den nuvarande.

Annons

Turismen och utländska besökare ska bidra till att Saudiarabiens ekonomi blir mindre beroende av landets oljeproduktion.

Det är inte klarlagt vilken typ av flygplan som det nya bolaget ska använda sig av men Wall Street Journal har rapporterat att amerikanska flygplanstillverkaren Boeing är på väg att ta emot en jätteorder från saudiskt håll värderad till motsvarande 370 miljarder svenska kronor.

För amerikanska Boeing, som varit rejält utsatt under pandemin, är det i så fall den andra jätteaffären på kort tid. I februari meddelades det från indiskt håll att man beställer totalt 470 flygplan, varav 220 från Boeing, i en satsning där även den europeiska konkurrenten Airbus ingår.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons