Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Satirtecknare hedras – åtta år sedan attack

Offren vid terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris hedras på årsdagen i Frankrike. Tidningen kritiserades i veckan av Irans regim.
Frankrike • Publicerad 8 januari 2023
I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat "förolämpande" satirteckningar. Arkivbild.
I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat "förolämpande" satirteckningar. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron twittrar namnen på offren för den dödliga terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015.

"Vi kommer aldrig att glömma er", fortsätter Macron.

Annons

Även Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne markerade årsdagen av attacken. Hon skriver på Twitter att republiken fortsätter att stå upp mot islamisk terrorism och fortsätter:

"För deras familjer, för våra värderingar, för vår frihet: Vi glömmer inte."

Kulturminister Rima Abdul Malak skriver: "Satir, vanvördnad, den franska traditionen med satirteckningar är inneboende i vår demokrati. Vi fortsätter att försvara dem."

Åtta år har gått sedan två bröder med kopplingar till al-Qaida dödade tolv personer vid tidningens redaktion, för att hämnas tidningens beslut att publicera karikatyrer av profeten Muhammed. Ytterligare fem personer dödades följande dagar av en man med kopplingar till bröderna. Han sköt först ihjäl en polis och dödade nästa dag fyra gisslan i en judisk livsmedelsbutik i Paris.

I veckan utlovade den iranska regimen motåtgärder mot Frankrike efter det att Charlie Hebdo publicerat "förolämpande" satirteckningar som förlöjligade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Enligt Charlie Hebdo var satirteckningarna en del av en tävling som sjösattes i december till stöd för protesterna i landet som inletts efter dödandet av den unga kvinnan Mahsa Zhina Amini.

Iran har sedan dess kallat upp Frankrikes ambassadör och lovat att stänga ett franskt forskningsinstitut i Teheran.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons