Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sargad armé har ont om tid

De ryska styrkorna är sargade. Men nu laddas det för en ny attack i öst.
Ukraina • Publicerad 10 april 2022
Ett övergivet ryskt militärfordon.
Ett övergivet ryskt militärfordon.Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Efter snart två månaders krig med stora förluster även för den ryska armén, så grupperar Ryssland om. Man har lämnat områdena norr om Kiev efter att grovt ha misslyckats med att inta huvudstaden. En stor konvoj i östra Ukraina radar nu upp sig, visar satellitbilder, och den allmänna bilden är att ryssarna kraftsamlar för en ny hårdare attack från öster.

– Grovt sett samlar sig de ryska styrkorna nu för en stor insats till. Det finns en ganska stor grad av utmattning i de ryska väpnade styrkorna. Så man kanske har någon vecka till som man kan bedriva en större offensiv med de förband som finns tillgängliga, säger Oscar Jonsson, expert på Ryssland och forskare vid Försvarshögskolan.

Annons

Och om det inte blir någon stor framgång för ryssarna:

– Då kommer man gå över till någon slags utnötningskrig eller mobilisering, säger Jonsson.

Och de striderna kan tänkas ske i linje, nord-sydlig, med vad Ryssland ungefär har intagit hittills i östra Ukraina.

Ett scenario kan bli att kriget fortsätter i mindre omfattning i de östra regionerna Luhansk och Donetsk, likt det har gjort ända sedan 2014 när Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons