Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Säpotillslag mot två män: "Jätteovanligt brott"

Säpo har i veckan slagit till mot två män som misstänks för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Brottet handlar om att delta i en grupp som kan utvecklas till en otillåten militär verksamhet.
– Den här typen av brott är en utmaning för Säkerhetspolisen att upptäcka och motverka, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesman på Säpo.
Brott • Publicerad 8 februari 2023
Säpo har i veckan riktat misstankar mot två män för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Arkivbild.
Säpo har i veckan riktat misstankar mot två män för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Olovlig kårverksamhet är riktat mot statsskicket och kan ge två års fängelse.

– Det är ett jätteovanligt brott och en svårtillgänglig lagstiftning, säger Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Annons

Misstankarna gäller flera års verksamhet på olika platser i Sverige, berättar Ekot. Tillslaget skedde i Stockholmsområdet i måndags. Männen hämtades till förhör och allt gick, enligt åklagaren, lugnt till.

Ingen överhängande risk

Henrik Olin vill inte gå in på detaljer och svarar inte på frågor om männen kan kopplas till en extremistmiljö eller till något annat land. Han uppger att brottsmisstankarna går tillbaka till 2019.

– Själva brottet olovlig kårverksamhet handlar om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i sin karaktär i alla fall kan utvecklas till ett otillåtet maktmedel liknande militärtrupp eller polisstyrka, säger han till radion.

– Det är viktigt tydliggöra att detta ingripande inte är en produkt av en överhängande hotbild eller attentatsrisk, säger Henrik Olin till TT.

De två männen har delgivits misstanke om brottet, men är inte frihetsberövade. Båda nekar. De är i 45- respektive 65-årsåldern.

Utredningen fortsätter, men hur och på vilket sätt vill åklagaren inte avslöja.

"Verkar utanför demokratins ramar"

Säpo ger inga kommentarer kring de aktuella misstankarna. Presstalesman Fredrik Hultgren-Friberg konstaterar dock att det generellt är en en utmaning att upptäcka och motverka brott som olovlig kårverksamhet.

– Vi ser indikationer i våra informationsflöden på säkerhetshotande verksamheter där individer uttrycker en vilja att på olaglig väg förändra det demokratiska statsskicket på sikt.

– De allvarligaste hoten mot samhället är inte alltid de akuta. Det kan också röra sig om långsiktig verksamhet i det fördolda som verkar utanför demokratins ramar, säger Fredrik Hultgren-Friberg i en allmän kommentar.

Fakta: Olovlig kårverksamhet

Begreppet olovlig kårverksamhet infördes i svensk rätt 1934 genom lagen om förbud mot vissa sammanslutningar. Brottet sorterar under gruppen högmålsbrott, som omfattar brott mot landets inre säkerhet.

Olovlig kårverksamhet gäller om någon utan tillstånd bildar eller deltar i en sammanslutning som lätt kan utvecklas till en militär trupp eller polisstyrka. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Fakta: Ovanligt brott

2003 gjorde Säpo en razzia mot svenska högerextremister som inledningsvis misstänktes för olovlig kårverksamhet. Utredningen lades ner.

1993 slog Säpo till mot tre män, varav en var polisaspirant. Hos männen hittades radioutrustning, dataregister och annat som polisen tolkade som att de sysslade med olovlig kårverksamhet. Förundersökningen lades ner när det gäller det brottet.

1992 misstänktes en 21-årig man bland annat för olovlig kårverksamhet efter att han hade utgett sig för att vara officer och flera gånger tagit sig in på olika regementen. Misstankarna avskrev när det gäller kårverksamheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons