Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Säpo i kontakt med Belgien: "Allvarligt läge"

Det misstänkta terrordådet i Bryssel där två svenskar har dödats är "fruktansvärt allvarligt", enligt Säkerhetspolisen.
Men det påverkar inte terrorhotnivån i Sverige – som höjdes för knappt två månader sedan.
Brott • Publicerad 17 oktober 2023
Belgisk polis vid avspärrningar i närheten av platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts till döds under tisdagsmorgonen
Belgisk polis vid avspärrningar i närheten av platsen där den misstänkte gärningsmannen sköts till döds under tisdagsmorgonenFoto: Martin Meissner/AP/TT

"Dådet i Bryssel är förfärligt och mina tankar går till de drabbades anhöriga. Vi står i nära kontakt med, och bistår, belgiska myndigheter i deras arbete", säger Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen i ett uttalande på Säpos hemsida.

– Det är fruktansvärt allvarligt, säger presstalespersonen Adam Samara till TT.

Annons

Exakt vad som görs och hur dialogen med internationella partner ser ut kan han dock inte gå in närmare på.

Den misstänkta gärningsmannen säger sig vara lojal med den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen IS och säger i ett videoklipp som spridits i sociala medier att han vill "hämnas muslimer".

Enligt den belgiska åklagarmyndigheten ska mannen riktat in sig på just svenskar. Offren ska ha haft svenska fotbollströjor på sig.

Hotnivå fyra

Terrorhotnivån i Sverige påverkas inte av dådet, enligt Säpo. För mindre än två månader sedan beslutade Säkerhetspolischefen att höja terrorhotnivån i Sverige från ett förhöjt hot till ett högt hot, från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

Säpo uppgav då att beslutet att höja terrorhotnivån inte berodde på någon enskild händelse utan att det skulle ses som en följd av "en successiv försämring av hotbilden mot Sverige", bland annat i spåren av koranbränningarna.

– Bakgrunden till beslutet var just en utveckling vi har sett över tid där Sverige har blivit ett allt mer prioriterat mål för våldsbejakande islamistisk extremism, säger Samara.

– Så det är ett väldigt allvarligt läge.

TT: Är detta som nu hänt en av de risker man såg då hotnivån höjdes?

– Ja det är väl rättvist att säga att inom ramen för ett högt hot finns det möjlighet att attentat inträffar, så är det ju.

Ensamagerande risk

Nationellt centrum för terrorhotbedömning har tidigare bedömt det som troligast att ett attentat skulle utföras av en ensamagerande person, eller en mindre grupp, som antingen svär sig till högerextremism eller islamistiskt motiverad terrorism. Huruvida det är fallet i Bryssel är ännu oklart.

Annons

TT: Kan en sådan person ha påverkats av exempelvis koranbränningar eller hot som riktats mot Sverige av internationella terrororganisationer?

– Som Säkerhetspolisen har konstaterat flera gånger tidigare och inte minst med anledning av händelseutvecklingen det senaste året så vet vi ju att ensamagerande individer kan påverkas av händelser i omvärlden, säger Adam Samara.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons