Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sänkt tysk BNP-prognos

Tysk tillväxt faller till 2,5 procent i år, enligt en sänkt BNP-prognos från det inflytelserika forskningsinstitutet Ifo.
Tidigare räknade Ifos ekonomer med en tillväxt på 3,1 procent i år.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2022
Det tyska institutet Ifos ekonomer sänker sin prognos för Tysklands tillväxt i år, men de ser framför sig en gradvis förbättring både vad gäller råvarupriser och flaskhalsar senare i år. Arkivbild
Det tyska institutet Ifos ekonomer sänker sin prognos för Tysklands tillväxt i år, men de ser framför sig en gradvis förbättring både vad gäller råvarupriser och flaskhalsar senare i år. ArkivbildFoto: Matthias Schrader AP/TT

Rysslands attack mot Ukraina och snabbt stigande energipriser pekas ut som avgörande faktorer för inbromsningen.

Inför 2023 ser de München-baserade Ifo-ekonomerna en vändning uppåt, till en tillväxt på 3,7 procent. Och när det gäller inflationen i Tyskland – EU:s största ekonomi – beräknas den i år lyfta till 6,8 procent för att falla ned till 3,3 procent 2023.

Annons

Enligt Timo Wollmershäuser, prognoschef på Ifo, ligger Tysklands BNP för närvarande omkring 1 procent under nivåerna före pandemin.

"Men vi räknar med en gradvis minskning både vad gäller råvarupriser och flaskhalsar under andra halvåret i år", skriver han i ett pressmeddelande.

Han ser även framför sig hur de ändrade konsumtionsmönstren – med ökat fokus på tjänster i stället för varor – som hittills i år har hållit uppe konsumtionsvolymen kommer att fortsätta ge stöd.

"Denna normalisering väntas fortsätta och spelar därmed en avgörande roll för tillväxten i den tyska ekonomin", skriver han.

Arbetslösheten i Tyskland beräknas i år enligt Ifo sjunka till 2,3 miljoner personer, ned från 2,6 miljoner 2021. I procent innebär det en nedgång till 5 procent, från 5,7 procent i snitt i fjol.

Arbetslösheten väntas därefter ligga kvar på cirka 5 procent 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons