Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iskallt för vitvarujätten – slopar utdelning

Vitvarujätten Electrolux rasar på Stockholmsbörsen. Bolaget tvingas slopa utdelningen till ägarna och varnar för negativa faktorer under hela 2023.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2023
Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, släpper bokslut. Arkivbild.
Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, släpper bokslut. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Electrolux är en av en dagens största förlorare på Stockholmsbörsen med ett kursras på nästan tio procent och aktien handlas ned till den lägsta nivån sedan månadsskiftet oktober/november 2022.

Detta efter ett bokslut som blev ett i raden av besvikelser det senaste året från företagets sida.

Annons

Förlusten före skatt under fjärde kvartalet skrevs till 2,5 miljarder kronor jämfört med vinsten på 700 miljoner kronor föregående år. Det innebär utifrån företagets utdelningspolicy att ingen utdelning föreslås till aktieägarna.

– Efterfrågan minskade på de flesta av våra marknader jämfört med föregående år. Generell inflationsökning liksom när det gäller räntor och geopolitiska spänningar påverkade konsumenterna och köpkraften under andra halvan av året, säger vd:n Jonas Samuelsson vid dagens analytikerträff.

Har påverkats

Just Electrolux har varit ett av de storbolag som påverkats extremt negativt det senaste året. Samuelsson beskriver en "perfekt storm" där företaget fått hantera vikande efterfrågan samtidigt som kostnaderna stigit på en rad viktiga komponenter och råvaror som används i bland kylskåpstillverkning. Två kvartal i rad har nu företaget tvingats att vinstvarna och inför dagens bokslut meddelades att bolaget stänger en av tre fabriker för den europeiska marknaden. Nedläggningen i Ungern innebär en negativ engångspost om cirka 550 miljoner kronor.

Bolagets vd ser fortsatta utmaningar under 2023 där fortsatt hög inflation och höga räntor påverkar men också den vikande bostadsmarknaden.

– Bostadsmarknaden är en nyckelfaktor för efterfrågan på "mogna" marknader som Europa och Nordamerika. Efterfrågan förväntas vara negativ i alla regioner förutom Asien-Stilla havsområdet, Mellanöstern och Afrika, säger Jonas Samuelsson.

– Mot bakgrund av detta bedömer vi att våra volymer kommer att minska 2023 jämfört med föregående år.

De dystra utsikterna från företaget överraskade nu marknaden och bland annat Handelsbanken skriver i en kommentar att "sammanfattningsvis var bilden av 2023 betydligt värre än väntat", rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons