Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Saab inviger produktion i Brasilien

Försvarskoncernen Saab har invigt en produktionslinje i Brasilien tillsammans med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer.
Där ska ett antal exemplar av stridsflygplanet Gripen tillverkas.
Försvarsindustri • Publicerad 9 maj 2023
President Lula da Silva (till höger i bild) tillsammans med en brasiliansk pilot.
President Lula da Silva (till höger i bild) tillsammans med en brasiliansk pilot.Foto: Andre Penner/AP/TT

Den nya slutmonteringslinjen, vid Embraers fabrik i Gavião Peixoto i delstaten São Paulo, är den enda för Gripen E – den ensitsiga modellen – utanför Sverige.

Den kommer att producera 15 av de 36 flygplan som är avsedda för brasilianska flygvapnet. Gripenplan som tillverkas i landet kommer att levereras från 2025.

Annons

"Målet är också att vi här ska producera eventuella framtida Gripenbeställningar från Brasilien och även andra länder", uppger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab, i ett pressmeddelande.

Brasiliens president Lula da Silva deltog vid öppningsceremonin på tisdagen.

2014 undertecknade Saab och Embraer ett kontrakt för att leverera 36 Gripenplan – 28 Gripen E och åtta av tvåsitsiga Gripen F – till det brasilianska flygvapnet.

"Tack vare ett gediget samarbete mellan flygvapnet, Saab och Embraer är vi nu en del av den begränsade gruppen av länder som har kapacitet att bygga överljudsflygplan", säger general Marcelo Kanitz Damasceno, Brasiliens flygvapenchef.

Fakta: Gripenaffären

Brasiliens flygvapen har beställt 36 Gripen-plan av Saab. Kontraktet är värt 39,3 miljarder kronor. Avtalet blev helt klart i september 2015.

I samband med affären överförs en del av tekniken till Brasilien och en stor del av tillverkningen ska ske där. Saab samarbetar i den delen med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons