Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så påverkas älgar av jakt med hund

Djur • Publicerad 1 februari 2021
Älgarnas kroppstemperatur och hjärtfrekvens ökar när de jagas av hund under älgjakten. Arkivbild.
Älgarnas kroppstemperatur och hjärtfrekvens ökar när de jagas av hund under älgjakten. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Efter att ha jagats av hund under älgjakten återhämtar sig älgar snabbt, visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Till viss del tycks djuren ha vant sig vid hundarna, men det betyder inte att älgarna är opåverkade.

Annons

– Jakt med hund ökar älgens energiförbrukning. Det gör att älgen får mindre tid att söka föda, vilket kan påverka älgens kondition om denna typ av störningar förekommer ofta, säger Wiebke Neumann, forskare i viltekologi vid SLU, till SVT Nyheter Västerbotten.

Forskarna använde sig av temperaturmätare, hjärtsensor och GPS-halsband på åtta älgkor för att mäta hur de påverkades under en vanlig älgjakt.

Mätresultaten visar att kroppstemperaturen och antalet hjärtslag stiger när en älg jagas av en hund. De rör sig också över längre sträckor och i snabbare takt, vilket gör att de måste vila mer dagen efter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons