Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så mycket krymper din plånbok

Det kommer att kännas. Dyrare bolån, el, drivmedel och mat – de flesta får se sin ekonomi urholkas rejält framöver. En vanlig familj kan få ökade kostnader på över 4 500 kronor i månaden, enligt experterna.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2022
Blir det falukorv som vardagslyx framöver? Arkivbild.
Blir det falukorv som vardagslyx framöver? Arkivbild.Foto: Dan Strandqvist/TT
Vi får mindre kvar i plånboken då kostnaderna ökar. Arkivbild.
Vi får mindre kvar i plånboken då kostnaderna ökar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Den höga inflationen slår hårt mot många familjer.
Den höga inflationen slår hårt mot många familjer.Foto: JOHAN HALLNÄS/TT
Drivmedel har rusat i pris i år. Den stora frågan är: Kommer det att fortsätta så?
Drivmedel har rusat i pris i år. Den stora frågan är: Kommer det att fortsätta så?Foto: Janerik Henriksson/TT
Odla tomaterna själv när de blivit så dyra i butik? Arkivbild.
Odla tomaterna själv när de blivit så dyra i butik? Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Det är lätt att bli deppig då man tittar på hur kostnaderna ökar för en vanlig medelfamilj i Sverige, konstaterar Américo Fernández, privatekonom på SEB, och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Riktigt hur illa det kan bli kan förstås ingen säga nu. Hur exempelvis el- och drivmedelspriser kan påverkas av sanktioner mot Ryssland går inte riktigt att förutse. Inte heller hur boräntorna utvecklas – kommer det att räcka med den styrräntehöjning som Riksbanken just gjort, eller kommer det ett pärlband av täta uppgångar?

Annons

Ändå, enligt Américo Fernández rätt försiktiga beräkningar, kan det handla om mer än 4 500 kronor per månad i fördyringar för en vanlig familj i villa med medelinkomster det närmaste året. De flesta av oss får inte heller några löneökningar att tala om i år.

– Men man ska komma ihåg att det har varit exceptionellt under flera år, med låga räntor och stigande börs, säger han.

Kännbar kostnad för många

Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland gör att el- och drivmedelspriser kan fortsätta att stiga, konstaterar han. Men redan hittills i år har de ökat rejält.

– Det är en kännbar kostnad för många, säger han.

Bolånen kommer att bli dyrare. Riksbanken har signalerat flera höjningar av reporäntan under de närmaste två åren.

– Om reporäntan är 1 procent om ett år, då kan bolåneräntan vara runt 2,5 procent, säger han.

Det ger ökade bolånekostnader på 2 200 kronor per månad för ett villalån på 3,7 miljoner kronor, som för en villa i mellansvenska städer som Jönköping eller Västerås.

Under pandemin har många sparat mer pengar, och fler har kunnat skaffa sig en buffert, konstaterar Claudia Wörmann. Den kan komma väl till pass nu. Men visst kan det bli tufft för många familjer när priserna stiger så snabbt.

– Det är nog ingen slump att odlingsintresset växer nu. Det är bra att tänka att vi ska bli mer självförsörjande, både i vår egen ekonomi och i Sverige, säger hon.

– Man brukar tala om en buffert på två, tre nettolöner, men bor man i villa så finns anledning att bygga upp en ännu större buffert, säger Américo Fernández.

Annons

Claudia Wörmanns beräkningar av höjningar av bolåneräntorna innebär att varje procentenhet som som boräntan ökar kostar 14 000 kronor mer om året, om räntan är 1,4 procent i dag och bolånet på 2 miljoner kronor.

Omvärdera bostaden

– Man får vara lite om sig och kring sig när det gäller bolånen. Till exempel kan man omvärdera sin bostad efter fem år, och kanske då slippa amorteringskravet. Många har nog inte brytt sig om det när räntorna varit låga, säger hon.

Den som har små marginaler kan fundera på om bolåneräntan ska bindas, tycker hon.

– Det är ett osäkert läge, men alla tecken tyder på att den kommer att stiga, säger hon.

Matkostnaderna ökar också. Ännu har inte effekterna av Ukrainakriget slagit igenom i matbutikerna. Men det kommer. Enligt Matpriskollen är ökningarna av matpriserna runt 5 procent i årstakt hittills i år. Men de har sitt ursprung i ökade kostnader som uppstod före krigsutbrottet. Nu kommer krigseffekterna, och det är inte otroligt att prisökningen på mat blir 10 procent i år, enligt Matpriskollen.

Vardagslyxen ryker

Både Claudia Wörmann och Américo Fernández tror att många nu får dra in på det där lilla extra. Som restaurangbesök, utlandssemestrar och vardagslyx.

Fast alla har inte haft råd med någon lyx ens tidigare, och de får det ännu tuffare nu.

– Gör en prioriteringslista, med vad som är viktigast och som man absolut inte kan dra in på, säger Claudia Wörmann.

Fakta: Matpriskollen och andra prisjämförelseappar

Det finns olika tjänster och appar för konsumenter som vill ha koll på priserna. Dels har butikerna egna appar med sina erbjudanden, dels finns appar som Matpriskollen och Ereklamblad.se.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Fakta: Matpriskollen och andra prisjämförelseappar

Américo Fernández på SEB har utgått från en vanlig familj med två vuxna och två barn, som har medelinkomster plus barnbidrag. Deras disponibla inkomster är cirka 58 500 kronor per månad efter skatt (i städer som Jönköping och Västerås).

Boendet – familjen bor i villa, och har bolån på 3,7 miljoner kronor till 1,5 procents rörlig ränta i dag. Om bolåneräntan blir 2,5 procent under det här året ökar bolånekostnaden med 2 200 kronor per månad efter skatt.

Drivmedel – familjen kör 1 500 mil per år. Jämfört med ett år tillbaka har bensinen ökat med ungefär fem kronor i pris. Den fördyringen innebär 400 kronor mer per månad jämfört med ett år sedan, och drivmedel kan öka ytterligare.

El – familjen förbrukar 25 000 kilowattimmar per år. Fördyringen för rörligt elpris (genomsnittspriser) i år innebär 1 400 kronor mer per månad jämfört med samma tid förra året. Ingen vet hur elpriserna utvecklas med oljeembargo mot Ryssland och minskade gasköp. Men energislagen hänger ihop, och ökade priser på exempelvis gas eller olja får återverkningar även på elpriserna.

Mat – familjen lägger cirka 8 000 kronor per månad på mat per månad. Enligt Matpriskollen har matpriserna hittills i år stigit med 5 procent. Det är inte omöjligt att de vid årets slut har ökat med 10 procent. Då är kostnadsökningen 800 kronor per månad.

Det innebär kostnadsökningar på cirka 4 800 kronor per månad, jämfört med förra året.

Källa: SEB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons